Storbyen og hørelsen

Noget af det, der gør storbyen så tillokkende er, at den aldrig sover - der er altid lys, travle gader og restauranter og barer, der har åbent hele natten.

Men der en bagside ved søvnløsheden. Den konstante støj fra gaden og trafikken kan have en negativ effekt på byboernes hørelse, og hvis man ikke passer på, kan skaden være permanent.

Støjforurening

Støjforurening er betegnelsen for forstyrrende eller overdreven støj, som kan skade både menneske- og dyreliv. Kilden til udendørs støjforurening er oftest maskiner, biler, fly og tog – under én kam kaldet miljøstøj. Dårlig byplanlægning kan også forværre miljøstøjen; f.eks. er der nogle steder industribygninger side om side med beboelse. Høje støjniveauer kan ikke blot skade din hørelse, men kan også give hjerte-karsygdomme, stress, tinnitus og søvnforstyrrelser. Støjen bliver problematisk i det øjeblik den forstyrrer dine daglige aktiviteter, såsom samtale, søvn eller generelle livskvalitet.

Fakta om støj

Lyd måles i decibel, forkortet dB. Et ur der tikker er 20 dB, en vaskemaskine er 70 dB og et skrigende barn kan nå helt op på 110 dB - selvom nogle vil hævde det er lige i underkanten. En travl gade i en storby kan være op til 90 dB, det samme som en Boeing 737, der lander. Sikkerhedsstandarder siger, at arbejdere ikke bør udsættes for støj over 85 dB i mere end 8 timer af gangen – og kun med beskyttelse. Men en gennemsnitlig trafikeret vej ligger på omkring 85 dB, så bare det at være i nærheden af byens trafikstøj for længe, kan øge risikoen for at få en støjfremkaldt hørenedsættelse. Hørelse sker nemlig ved, at ørets organer bearbejder lyd til elektriske signaler. Hørenerven sender disse signaler til hjernen, som så fortolker det hørte. Hvis man bliver udsat for alt for høje lyde, bliver ørets hårceller beskadiget og høreprocessen bremses og i værste fald kan det resultere i en støjfremkaldt hørenedsættelse. Selv kortvarig udsættelse for støj kan være skadeligt. Mange mennesker oplever nedsat hørelse flere dage efter en støjfyldt begivenhed, f.eks. en rockkoncert, hvis de har glemt at bruge høreværn.

Beskyt din hørelse

Høje lyde stimulerer vores hørelse, men i længden skader det mere end det gavner. Hvis du bor i storbyen, er det især vigtigt at beskytte din hørelse og bruge høreværn når det er nødvendigt. En smart måde at holde øje med, om man er i et lidt for støjfyldt miljø, kan være en dB-måler. Der findes forskellige apps til smartphones, som kan måle dB lige dér, hvor man befinder sig.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder