Et naturligt loft over larmen

Den minimalistiske byggestil med åbne rum og mange hårde flader er gift for indeklimaet. Men med den rette loft- og vægbeklædning kan du skifte rungende støj og stress ud med akustisk komfort og hygge – i hjemmet og på arbejdspladsen.

Lydabsorberende akustikplader sluger de høje lyde, før de bliver kastet rundt i lokalet. Desuden kan de være en elegant kontrast til mere glatte overflader.

Har du opholdt dig i en restaurant, et storrumskontor, en svømmehal eller en bolig med store overflader af glas, gips, beton og stål? Så kender du oplevelsen af, at det runger så meget, at det kan være svært at høre, hvad sidemanden siger. Lyde er længe om at dø ud, når glatte overflader kaster dem frem og tilbage, og det gør det til en udmattende oplevelse at være i rummet. Det gælder for alle, men især de hundredtusindvis af danskere med nedsat hørelse oplever gener og risikerer at blive holdt helt ude af samtalerne. Problemer med akustikken skyldes efterklangstiden i et rum. Efterklangstiden er et udtryk for den tid, der går,fra en lydkilde afbrydes, til lyden uddør. Er perioden for lang, er det svært at skelne samtale fra støj. Resultatet vil ofte være irritation og stress.

Lofter og vægge kan gøre forskellen

Både møblement, tæpper og gardiner kan være med til at sænke efterklangstiden. Personer med hørenedsættelser skal helst helt ned på omkring 0,4 sekunder efterklangstid. Men den helt store forskel gør du ved at beklæde dine lofter og/eller vægge med lydabsorberende materiale. ”Hvis du for eksempel har et loft af beton, vil det kun absorbere omkring 1-2 procent af lyden i et rum og give dig en efterklangstid på adskillige sekunder afhængig af rummets størrelse. Til sammenligning sluger en loftkonstruktion med akustikplader af træbeton omkring 80-90 procent af lyden og giver en markant lavere efterklangstid. Hvis du også beklæder dele af væggene, kan du selv i store rum nå ned på de 0,4 sekunder”, forklarer Kurt Meyer Madsen, der er ingeniør og teknisk rådgiver i Troldtekt A/S. Siden 1935 har virksomheden produceret Troldtekt træbetonplader til lofter og vægge ud fra en bæredygtig opskrift, hvor dansk træ og cement er ingredienserne. Træbeton har en unik overfladestruktur, som både absorberer lyden og bidrager til en særlig æstetik i rummet. Det har gjort Troldtekt til en af de løsninger, der ofte bliver valgt, når arkitekter og bygherrer tænker god akustik ind i deres byggeri.

Babyskrål og klirrende bestik

Elise og Per Højlund er blandt dem, der har fået ørerne op for, at det rette loft gør en stor forskel. Familien, der også tæller en lille datter og en glad gårdhund, havde nemlig store problemer med akustikken i deres nybyggede drømmehus ved Bramming. Babyskrål og -begejstring, hundens gøen, klirrende bestik og almindelig hyggesnak i venners lag. Tilsammen brød hverdagens lyde roen i hjemmet, der med gipslofter til kip, gulve af stenfliser, store stålflader i køkkenet og flere vinduespartier fra gulv til loft har mange hårde flader, som kan kaste lyden rundt. ”Vores telefon måtte vi simpelthen flytte til et andet sted end køkken-alrummet. Når vi talte med venner og familie, troede de, at vi stod i en lagerhal”, siger Per Højlund.

Nu holder gæsterne sig ikke for ørerne

Både han og resten af familien mærker en markant forskel, efter håndværkere har monteret et Troldtekt loft oven på det eksisterende gipsloft i stuen og i køkken- alrummet. Troldtekt loftet er typen med pålimet mineraluld, hvilket bidrager til at sikre en rigtig god akustik. ”Der er en meget kortere efterklangstid end tidligere – og gæsterne holder sig ikke længere for ørerne, når de er på besøg. Det er nemmere at høre hinanden tydeligt, og miljøet er i det hele taget mere roligt. Også selvom fjernsynet er tændt, eller vi arbejder i køkkenet”, siger Elise Højlund og tilføjer: ”Vi synes også, at Troldtekt loftet er varmere og giver nogle hyggeligere rammer.”

FAKTA OM TROLDTEKT

Troldtekt A/S har siden 1935 produceret Troldtekt akustikplader i Danmark – af lokale materialer og under moderne, miljøskånsomme forhold. Troldtekt er certificeret efter det bæredygtige koncept Cradle to Cradle og modtog i 2014 strategiprisen ved prisuddelingen CSR Awards, som har fokus på virksomheders samfundsansvar.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder