Høretab skyldes, at hårcellerne i det indre øre med tiden bliver beskadigede eller dør, og da de ikke kan reetableres, er høretabet kommet for at blive.
Hårcellerne opfanger lydbølger og ændrer dem til nervesignaler, som hjernen fortolker som lyd, men når cellerne dør, mister vi evnen til at opfange lydbølgerne.
Der er ingen kendt årsag til såkaldt aldersrelateret høretab, men forskerne ved, at det i høj grad er arveligt. Udover generne, så kan kraftig støj fra f.eks. rockkoncerter og hovedtelefoner i ens fortid også spille en rolle. Det samme kan rygning, diabetes og visse lægemidler.
Høretab udvikler sig ofte langsomt over lang tid, men der er nogle symptomer, man skal være opmærksom på, så man kan få hjælp til at høre bedre.
Hvis du begynder at få svært ved at høre, hvad folk omkring dig siger eller ofte må bede dem gentage sig selv, kan du have begyndende høretab. Det kan også vise sig ved, at nogle lyde høres overdrevent højt, du får sværere ved at forstå folk, der taler i et højt toneleje eller du får ringen for ørerne.
Sker det, er det vigtigt, du kommer til en ørelæge hurtigt, så man kan finde ud af, om dit høretab ´bare´ skyldes voks i øregangen eller, om der er tale om en medicinsk bivirkning eller aldersrelateret høretab. Faktisk viser forskningen, at der gennemsnitligt går 7 år fra man bemærker et høretab, til man aktivt gør noget ved det.
Da høretab ikke kan genvindes, er det vigtigt at få hjælp, så ens hverdag fortsat kan hænge sammen.
Det kan enten være i form af høreapparater, telefonforstærkere, at man lærer mundaflæsning og i svære tilfælde tegnsprog.
Det er vigtigt, at man handler på høretab, så man både fysisk og psykisk kan fortsætte et fuldt og aktivt liv.
Det gælder også, hvis din hørelse pludselig ændrer sig, du får hovedpine, synsforstyrrelser eller føler dig svimmel. Så er det bare om at komme af sted til ørelægen i en fart.
Bliv en del af HørNu