Bedre humør, mere overskud, bedre selvtillid. Det er bare nogle af de positive ting, som du opnår ved at behandle en nedsat hørelse. Og omvendt risikerer du isolation, ensomhed og nedsat livskvalitet, som er nogle af de konsekvenser, der kan være ved at leve med en ubehandlet hørenedsættelse.
Mere end 20 % af alle over 50 år har en hørenedsættelse fastslår EuroTrak undersøgelsen, hvor den danske høresundhed undersøges. Men heldigvis kan problemerne afhjælpes med det rigtige høreapparat. Det er derfor vigtigt at få tjekket sin hørelse, men det danske system kan godt være lidt indviklet. Her på siden giver vi svaret på, hvor du starter processen og hvilke muligheder du har.
Vi anbfaler, at du starter med et få tjekket din hørelse. Det kan du gøre hos en privat høreklinik. Hvis du vælger én af de klinikker, som HørNu samarbejder med, så får du tjekket din hørelse gratis. For at samarbejde med HørNu skal klinikkerne derudover opfylde nogle helt specifikke krav til kvaliteten. Du kan læse mere om kravene her
Hvis din hørespecialist anbefaler dig en behandling med høreapparat og det er første gang du får høreapparat, skal du undersøges af en ørelæge (har du tidligere haft høreapparater behøver du ikke at gå til ørelægen igen). Er ørelægen enig i, at du kan få glæde af høreapparater, vil han/hun udstede en henvisning til høreapparatbehandling. Meddenne henvisning til høreapparatbehandling kan du selv vælge, om behandlingen skal foregå i det offentlige sygehusvæsen eller ien privat høreklinik.
Indholdsfortegnelse
Der er fordele og ulemper ved begge dele. I nedenstående har vi gjort os umage med at beskrive de to systemer så objektivt som muligt. Som anført mange andre steder på denne hjemmeside, så er det vores interesse, at du får en optimal hørelse og den bedste behandling – ikke om du går det ene eller det andet sted hen!
Hvis du er over 18 år, kan du vælge at gå i en privat høreklinik. I en privat klinik har du større medindflydelse på valget af, hvilke høreapparater du ønsker. Ofte har den private klinik den seneste teknologi, og du kan stille krav til service, som i enhver anden forretning. Hvis du har fået en henvisning fra din ørelæge er du berettiget til at få et tilskud fra det offentlige til køb af høreapparater. Tilskuddet er i 2019 op til kr. 6.502,00 (for to høreapparater) afhængig af, hvilke høreapparater, du vælger. Ud over tilskuddet fra det offentlige skal du forvente en egenbetaling.
Det gør vi, fordi vi fra forskning ved, at en god hørelse er fundamentet for et godt helbred. Vi har ikke nogen skjulte hensigter eller forsøger at sælge dig noget, men anbefaler blot – i lighed med førende eksperter – at du tjekker hørelsen 1 gang om året. Book en gratis og uvildig høretest.
I Danmark findes der næsten 300 private klinikker. Der findes stort set ikke en by i Danmark uden en privat høreklinik. Nogle af klinikkerne er ejet af høreapparatproducenter, og derfor er sandsynligheden for, at de vil anbefale deres eget høreapparat til stede. Dette er en af årsagerne til, at HørNu valgt at samarbejde med de uafhængige klinikker. Det er klinikker, som er ejet af én eller flere hørespecialister. Disse klinikker tager udgangspunkt i din hørelse, og sammen tager I en dialog om, hvilken høreapparatproducent dit høreapparat skal være. I mange klinikker har du mulighed for at prøve høreapparater fra to forskellige producenter, så du selv kan vurdere, hvilken lyd, som bedst kan lide.
Her kan du se, hvilke kæder de forskellige høreapparatproducenter ejer:
I det offentlige låner du apparaterne af kommunen og behandlingen er dækket af sygesikringen. Det er således ikke forbundet med nogen egenbetaling at anskaffe sig høreapparater via de offentlige klinikker. Du skal forvente en vis ventetid på første undersøgelse. I 2017 er ventetiden mellem 2 og 69 uger på første undersøgelse. Ventetiden er afhængig af, hvilken audiologisk klinik du vælger. Du kan læse mere om ventelisterne på www.venteinfo.dk. De offentlige klinikker vælger høreapparater til dig fra en liste, som er dikteret af et offentligt udbud.
Her kan du, hvilke høreapparater, der er på licitationen gældende frem 1. januar 2017 (licitationen blev forlænget fra 2017). Der vil kunen ske mindre justeringer af sortimentet i løbet af det første halvår 2017. Du kan holde dig orienteret her på siden. I behandlingskategori 3T har GN Hearing valgt at udskifte ReSound Verso 988 med en nyere model ReSound Enzo 988.
Høreapparatoversigt 2017_171212
Som nævnt ovenfor kan ventetiderne til første undersøgelse på de offentlig audiologiske afdelinger være temmelig lange. Derfor indførte regioner (primært Region H og Region Sjælland)begrebet Puljeklinikker, som er en ørelægeklinik, der har fået tildelt rettigheden til at høreapparatbehandle personer med hørenedsættelse. På denne måde har man øget antallet af offentlige behandlingsmuligheder indenfor høreapparatbehandling, og du kan således få en den offenlige behandling hos nogle ørelæger.Dermed er der ofte en relativt kort distance til en offentlig behandling for alle borgerne i regionen.
I en undersøgelse fra 2016 vurderede man kvaliteten i behandlingen i det private og offentlige system baseret på svar fra over 13.000 danskere. Her fandt man, at 8 % af høreapparatbrugere aldrig bruger sit høreapparat (skuffeapparat). Der er imidlertid stor forskel på andelen, hvis man ser på, om høreapparatet er udleveret i offentligt eller privat regi. Som det fremgår af billedet her på siden så anvender 12 % af høreapparatbrugerne aldrig deres høreapparat, hvis det udleveret fra det offentlige, mens det kun er 3 %, der aldrig bruger deres høreapparat, hvis det udleveret fra en privat klinik. Noget kan tyde på, at du derfor skal være opmærksom på, at rådgivningen omkring dit høreapparat i nogle tilfælde kan være mindre god i det offentlige system.
Ser man på, hvor tilfredse høreapparatbrugere er med deres høreapparat, når de beholder det bag/i øret, så er forskellen mellem privat og offentlig dog ikke så stor. Dog er der en tendens til, at tilfredsheden hos de private klinikker er lidt større – se billedet. Endelig skal det bemærkes, at tilfredsheden hos personer, der har fået sine høreapparater udleveret hos ørelægen (puljepatienter) er markant ringere.
Som patient i det offentlige er du juridisk omfattet af sundhedslovgivningen, mens du som kunde i en privat høreklinik er omfattet af købeloven. Det har for eksempel betydning, hvis du skal klage, eller hvis dit apparat går i stykker.
Uanset hvilken løsning du vælger så er det væsentligt for hørespecialisten, at du sørger for at fortælle om de aktiviteter, du bruger din tid på. Det giver din hørespecialist et større fundament til at vælge et apparat med et teknikniveau, der passer til din livsstil, så du dermed kan optimere din hørelse.
Mange klinikker i Danmark tilbyder i øvrigt en gratis høreprøver, og nogle private klinikker tilbyder hjemmeservice. Du kan kontakte HørNu og høre, hvor din nærmeste klinik ligger her
Bliv en del af HørNu