Fødselsvægt kædes sammen med syns- og hørenedsættelse

Over- og undervægt ved fødslen, samt ringe vækst i barndommen, kan kædes sammen med syns- og hørenedsættelse senere i livet.

En undersøgelse fra Manchester Biomedical Research Centre og foretaget af forskere fra University of Manchester, UK, linker både over- og undervægt til nedsat hørelse, syn og kognitive evner senere i voksenlivet. Undersøgelsen viser, at meget små og meget store babyer havde flere problemer med nedsat hørelse, syn og kognition. Babyer som ligger på niveauet mellem 10-90 % i forhold til normalvægten har bedst hørelse, syn og kognition som voksne.

Problemer udvikles tidligt

Undersøgelsens resultater antyder, at problemer med hørelse og syn i voksenlivet, allerede udvikles tidligt i livet. “Selvom forebyggelse i voksenlivet kan have en positiv effekt på problemet, er det måske bedre at koncentrere sig om at regulere en smule i fødselsvægt, da det har en langt større effekt på manges hørelse, syn og kognitive evner,” siger Dr. Piers Dawes, ledende forsker og underviser i audiologi ved University of Manchester’s School of Psychological Sciences. Undersøgelsen peger på, at underernæring kan påvirke hjernen og den sensoriske udvikling.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på data fra UK Biobank projektet, hvor 433.390 voksne i alderen 40-69 år fra hele Storbritannien har deltaget. Forskerne har anvendt statistik for at korrigere for andre kilder til nedsat hørelse, såsom rygning, dårlig økonomi og andre helbredsproblemer. Hvis du oplever, at du har svært ved at høre i specielle lydmiljøer, som fx i støjende omgivelser eller skruer højere op for dit TV, så tag for en sikkerheds skyld et tjek af hørelsen. Det kan du let og gratis gøre hos din lokale høreklinik. Undersøgelsen blev publiceret i onlinejournalen PLOS One.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder