Høretab krymper hjernen

Forskere har fundet ud af at densiteten i den grå substans i hjernen er lavere hos folk med høretab. Hørapparater kan hjælpe med at bevare densiteten. En undersøgelse foretaget af forskere fra Perelman School of Medicine ved University of Pennsylvania, USA, viser at et fald i hørelsen kan fremskynde den grå substans atrofi i de auditive områder i hjernen, samt øge den koncentration det kræver at forstå tale. Når en sans, som for eksempel smag, lugt, syn eller hørelse ændres, opfatter hjernen det og tilpasser sig. I forhold til høretab, opdagede forskerne at densiteten i den grå substans omkring de auditive områder i hjernen var lavere end hos normalthørende. Dette indikerer, at der er en sammenhæng mellem høreevne og hjernevolumen. Dette betyder i sidste ende, at personer med høretab bruger langt mere energi på at forstå komplekse sætninger. "Som hørelsen bliver dårligere med alderen, bør høreapparater overvejes, ikke blot til at forbedre hørelsen, men også for at vedligeholde hjernen," siger hovedforfatter Jonathan Peelle, Ph.d. og forsker ved Department of Neurology."Din høreevne påvirker direkte hvordan din hjerne bearbejder lyde, også tale," siger Peelle. "At bevare hørelsen beskytter ikke kun dine ører, men hjælper også din hjerne til at yde sit bedste."

Lavere hjerneaktivitet

Forskerne målte hjernens reaktion på gradvist mere komplekse sætninger og den kortikale volumen i hjernebarken. Ældre voksne (60-77 år) med normal hørelse blev undersøgt for at finde ud af om normale variationer i høreevnen påvirkede strukturen eller funktionen af de auditive områder i hjernen, som man bruger til at forstå tale med. Undersøgelsen viste, at personer med høretab viste lavere hjerneaktivitet under en MRI scanning når de lyttede til komplekse sætninger. Personer med høretab havde også mindre grå substans i det auditive område, hvilket antyder at de områder i hjernen vi bruger til at lytte med hurtigere forgår i takt med at hørelsen bliver ringere. I dag er det almenkendt, at høreproblemer har vidtrækkende konsekvenser for hjerneprocesserne for opfattelse og kognitive evner. Selvom undersøgelsen blev foretaget blandt ældre, har fundene også betydning for yngre, især dem der hører høj musik.

Tal med din hørespecialist

Forskerne siger, at man skal tale med sin læge eller hørespecialist, hvis man oplever problemer med hørelsen eller taleforståelse. Læger bør også monitorere hørelsen hos patienter som de ældes. Undersøgelsen blev udgivet i The Journal of Neuroscience. Kilde: www.newswise.com  

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder