Genterapi kan måske kurere medfødt høretab

I følge en ny undersøgelse, kan genterapi genskabe hørelsen hos mus, der har nedsat hørelse på grund af en genetisk defekt. Resultaterne af undersøgelsen kan potentielt lede til en kur mod medfødt høretab.
“Dette er første gang, at et genetisk, arveligt høretab er blevet succesfuldt behandlet hos forsøgsdyr, og repræsenterer som sådan en vigtig milepæl indenfor behandlingen af genetisk døvhed hos mennesker,” siger seniorforsker på projektet Lawrence Lustig, fra University of California.
Høretab er en af de mest udbredte sansedysfunktioner og stammer fra skader på hårcellerne i det indre øre. Omkring halvdelen af tilfældende af medfødt høretab skyldes en genetisk defekt. Ved at rette op på denne genetiske defekt, kan hørelse vende tilbage. Men tidligere forsøg på at rette op på høretab som følge af genetiske defekter, har ikke været succesfulde.

Injicering af genetisk materiale

Lustig og hans hold af forskere brugte mus med arvelig døvhed, som skyldtes en mutation i et protein kaldet vesicular glutamate transporter-3 (VGLUT3). Dette protein er afgørende for hårcellerne i det indre øre, som sender de audiologiske signaler til hjernen. To uger efter forskerne havde injiceret VGLUT-3 proteinet i det indre øre, vendte hørelsen tilbage hos alle musene. Forbedringen varede mellem syv uger og halvandet år hos de voksne mus, og mindst ni måneder hos nyfødte mus. “I årevis har forskerne peget på muligheden for genterapi som en potentiel kur mod døvhed. Med denne undersøgelse tager vi nogle reelle og store skridt mod dette mål,” siger Lustig. Undersøgelsen blev publiceret i journalen Neuron, juli 2012.   Kilde: www.sciencedaily.com

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder