Smuk lyd på Smukfest

Mange mennesker med hørenedsættelse elsker at tage på festivaler. Men de kommer ikke kun for at høre musikken, for den bliver i deres ører ofte forvandlet til støj. Så nogle vælger at slukke for høreapparatet og nøjes med at nyde de mange andre oplevelser, der foregår på en festival. Men ved Smukfest 2015 var det anderledes, takket være Jeanette Bille, og salgschef for de tekniske hjælpemidler hos Phonak, Søren Andersen.

Jeanette Bille er en erfaren høreapparatbruger. Hun fik sit første høreapparat, da hun var 1½ år gammel, og oplevede gennem det meste af hendes barndom og ungdom at være enkeltintegreret, altså at være eneste person med hørenedsættelse blandt normalthørende. I dag – ca. 30 år senere – anvender Jeanette Cochlear Implant (CI), som er et avanceret høreapparat, der sender lyden ind via en elektrode, der er opereret ind i høresneglen i hendes øre. Jeanette er uddannet skolelærer, men arbejder på Castberggård, hvor hun fungerer som en slags mentor for unge mellem 17 og 25 med hørenedsættelse, og hjælper dem med at få lidt struktur i dagligdagen. Hendes egen dagligdag er ikke synderligt præget af musik. ”Jeg hører musik i bilen, men jeg synes, at det er en jungle at finde gode sange, når man ikke er vokset op med at høre efter sangene. Jeg kan godt lide at komme i byen og høre musik, og da jeg var yngre gik jeg i byen som alle andre. Jeg hørte musikken, men lyrikken havde jeg svært ved. Da jeg så fik CI lærte jeg at høre ordene i sangene, hvilket gav mig mere lyst til at opsøge musik,” fortæller Jeanette. For tre år siden gjorde Jeanette noget usædvanligt. Hun købte for første gang billet til alle festivalens dage. Men det var stadig ikke helt optimalt for hende. ”Jeg begyndte derfor at lege med tanken om en teleslynge eller lignende, så høreapparatbrugere kunne få lige så meget ud af musikken som de hørende. Jeg drøftede idéen med Søren Andersen fra Phonak, der er specialister i avancerede løsninger til personer med hørenedsættelse. Han var straks med på idéen, og ville endda stille teknikken i form af trådløse halsslynger til rådighed, som bliver koblet direkte på lyden fra scenen. Jeg tog derefter kontakt til Claus Visbye fra Smukfest, som også var med på idéen. ”

Med hele vejen

For at sikre sig, at Phonaks udstyr, Comfort Digital, fungerede optimalt tog Søren Andersen og Jeanette Bille med til lydprøverne ved Bøgescenen og Rytmescenen, hvor udstyret skulle stå. ”Jeg var spændt på, om det overhovedet virkede,” fortæller Jeanette. ”Vi fandt gode steder til lydprøver, hvor det kunne stå. Da jeg ankom til lydprøverne var udstyret placeret ved mixerpulten, men vi fandt ud af, at vi bedre kunne se scenerne, hvis udstyret blev sat i den ene side.” Og det virkede! ”Smukfest har været fantastisk. Det er den vildeste oplevelse. Bandet ”De Eneste To” lavede en fed, fed, fed koncert. Det var et show uden lige. Bandet snakker meget i deres musik, og jeg tænkte: ”For pokker, jeg hører nærmest det hele.” Der blev snakket på scenen, og der var endda én der friede fra scenen. Og jeg hørte det hele. Det var fantastisk og tårerne trillede ned ad kinderne på mig! Indimellem var der fuld skrald på musikken, og bandet sang igennem. Så faldt ordene oven i hinanden, og det var lidt svært at få det hele med, men det ændrer ikke på, at oplevelsen var fantastisk”, siger en begejstret Jeanette. Også hos Phonak er man ganske godt tilfreds. ”Vi synes det har været en kæmpe succes. Det er et nyt område, og det har vi lært meget af,” siger Søren Andersen. ”Der var 12 personer der afprøvede systemet, og der var 9 personer, der ligesom Jeanette havde meget glæde af det. Faktisk ønskede 15 personer at prøve systemet, men der var 3 personer, som ikke havde en telespole i høreapparat, og så går det jo ikke.” Phonaks Comfort Digisystem fungerer ved, at en sender transmitterer lyden til en digital halsslynge, hvorefter telespolen opfanger lyden fra halsslyngen. ”Det var i øvrigt lidt interessant at flere af de personer, som ønskede at afprøve systemet,ikke vidste , hvilke programmer de havde i høreapparatet eller CI’et. De vidste heller ikke om de havde telespole i apparatet og hvis de havde, vidste de ikke hvordan de aktiverede den,” fortæller Søren.

En optimeret festivaloplevelse

Det var ikke kun musikken, som Jeanette fik glæde af på Smukfest. ”Når man har hørt koncerten og har hørt det samme som normalthørende, så kunne man jo snakke med omkring oplevelsen bagefter, og da jeg nu hører lyrikken, så kan jeg jo pludselig synge med på sangene. Men det er nok meget godt, at de andre ikke kunne høre det”, griner Jeanette. Jeg spørger ind til, hvordan hun opfatter lyden, når hun hører lyden via sit CI og når lyden kommer gennem Phonaks udstyr. ”Det er som om lyden bliver sat ned på et niveau, så jeg kan være med. Når jeg bare hører det via CI’et, så forvrænger det. Jeg var efterfølgende til en koncert med De Eneste To på Tivoli Friheden, hvor der ikke var noget udstyr sat op, og der hørte jeg kun en brøkdel af koncerten.” Jeanette fortæller, at successen på Smukfest også er afhængig af ens egen indstilling og hvilken lyd man er vant til. ”Jeg er jo vokset op med høretekniske hjælpemidler, og dermed forstår min hjerne bedre lydene fra hjælpemidlerne. Når jeg hører Phonaks udstyr, så virker det som om lyden bliver serveret på et sølvfad. Men hvis man ikke vant til at bruge høretekniske hjælpemidler, så hører jeg fra andre, at kan det være svært at vænne sig til.” Dette bekræftes af en yngre fyr, der var med på Smukfest. Han følte ikke, at musikken rigtig kom med og opgav at høre lyden fra systemet. Søren Andersen fortæller, at det ikke er alle der har effekt at systemet. ”Hvis du har en mild til moderat hørenedsættelse får du ingen effekt. Og slet ikke hvis du har en åben tilpasning (dvs du ikke har en lukket prop, red.), da lyden jo kommer fra høreapparatet samtidig med, at det kommer fra højtaleren og ind gennem øret på helt almindelig vis. Høreapparater lukker jo normalt ned for lyd, der er over 90 dB eller komprimerer lyden, og så går det galt. Det er egentlig ikke systemet det er galt med, men blot naturloven, som vi ikke kan lave om på.” Til gengæld fungerer systemet rigtig godt, hvis du kun bruger telespolen på dit høreapparat eller CI, og hvis du har en lukket øreprop, så lyden ikke går ind gennem øret på normal vis. I disse tilfælde sørger systemet for, at du får det rette lydniveau og har en klarhed, som den Jeanette beskriver.

Er der noget, som kunne have været bedre?

”Det ville være rart, hvis Smukfest havde eksponeret samarbejdet et stykke tid før. Der var mange, der ikke kendte til de nye muligheder,” fortæller Søren, og Jeanette supplerer: ”Der var mange af mine venner på facebook, som skrev, at de var kede af, at de ikke kendte til de nye muligheder før bl.a. HørNu bragte en historie om det. Og da var det jo for sent. Og så ville det have været dejligt med en lidt større sender fra Phonak. Jeg oplevede at jeg skulle stå 5 – 10 meter fra senderen ved Bøgescenen. Det betød, at os der skulle høre lyden fra udstyret skulle stå ét sted. Det ville derfor være dejligt med bedre sendeforhold,” siger Jeanette. Søren er enig: ”Rent teknisk kan vi godt gøre det bedre. Det er der ingen tvivl om. Vi kan sætte flere sendere op og bør kunne sende 20 – 30 meter, så vi dermed giver bedre mulighed for at flere mennesker kan få en optimal lyd. Men vi er lidt udfordret af forholdene. De mange mennesker er medvirkende til, at vi ikke kan sende så langt, da menneskekroppe stopper signalet. Derudover var der et utal af trådløse mikrofoner og mobiltelefoner. Vi så i øvrigt, at teleselskaberne også var ret udfordret og havde 8 teknikere med til at hjælpe med sendeforholdene for mobiltelefonerne. Faktisk så havde alle teleselskaberne været ude i skoven og sætte ekstra antenner op. Men vi oplevede også at systemet fungerede bedre på rytmescenen, da sendeforholdene dér var bedre. Derudover lærte vi, at vi skal lave markering for det område, hvor systemet virker.” Vi spørger om man ikke bare kan sætte en kraftigere sender op. ”Vi skal overholde reglerne, som IT & Telestyrelsen har lavet. Denne lovgivning omfatter regulativer om, hvilke frekvenser vi må anvende, og hvor kraftigt vi må sende. Vi sendte så kraftigt vi måtte, og derfor vil en kraftigere sender ikke hjælpe,” fortæller Søren Andersen. Det system, som blev anvendt på Smukfest var i øvrigt ikke skræddersyet udstyr, men et helt almindeligt Comfort Digisystem, som høreapparat- og CI brugere også kan bruge på jobbet, til undervisning eller privat brug.

En hjælp for mange

Jeanette går med nogle overvejelser om at få udbredt systemet til andre steder. ”Jeg kunne rigtig godt tænke mig, hvis vi havde mulighed for at få det med til forskellige arrangementer. Det skal jo bare udbredes til så mange steder som muligt. Der er jo mange, der vil høre musik, og man får jo meget mere ud af det, når man reelt kan høre både lyrik og musik.” ”Jamen jeg synes godt at man kan udbrede det. Der mangler helt generelt fokus på disse muligheder i Danmark. Det begrænser sig jo nærmest til teleslynge til biblioteker,” siger Søren uforstående. ”Dette system kan jo let udbredes til teatre og biografer, og her vil folk med mildt og moderat hørenedsættelse også have gavn af systemet. Men vi savner engagement fra festivalerne. Lige nu tester vi af, og får læring om det, men vi kan jo ikke blive ved med at stille gratis op og bruge så mange ressourcer på det. I princippet er det jo en lille bitte ting i det store maskineri fra festivaler, og vores system er jo ikke omkostningstungt for dem. Men det kræver mere informationsarbejde fra festivalerne, og så kræver det nogle mennesker, som ved hvad de har med at gøre.” Næste skridt er, at festivalerne skal vide mere om det så vi kan hjælpe folk på den måde. På spørgsmålet, om Jeanette skal med næste år, er der ingen tvivl i stemmen: ”Helt sikkert. Og jeg har tænkt mig at presse på hos Phonak, så de også kommer til at være til stede,” smiler hun. Og det virker da bestemt sandsynligt, at Phonak også kommer til at være til stede igen i 2016. ”Vi er åben for dialog, for vi tror, at vi kan gøre det endnu bedre. Men det er lidt op til festivalen, og vi er endnu ikke i dialog med festivalen. Men jeg mener da, at det kunne være ret interessant. Den oplevelse man får på f.eks. Smukfest er medvirkende til at have en høj livskvalitet. Det er jo uhyggelig relevant, og når man hører fra Jeanette og de andre brugere, så vil det da være en skam ikke at prioritere dette,” smiler Søren Andersen.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder