Rødvin mod nedsat hørelse

Blå druer og rødvin er godt for hørelsen (Foto: Patrick Hajzler) Rødvin og blå druer indeholder resveratol, en substans som beskytter mod høretab og kognitiv tilbagegang. Det siger forskere fra Henry Ford Hospital, Detroit. I et forsøg med dyr, har forskerne opdaget at forsøgsrotter led mindre af de langvarige påvirkninger af støjfremkaldt høretab hvis de indtog resveratol inden de blev udsat for periodevis støj. Leder af undersøgelsen Michael D. Seidman, direktør ved Division of Otologic/Neurotologic Surgery ved Otolaryngology-Head and Neck Surgery, siger: ”Vores seneste undersøgelse fokuserer på resveratol og dets indvirkning på inflammation, kroppens respons på skader og noget der menes at være årsagen til mange helbredsproblemer, inklusiv Alzheimers, cancer, alderdomssvækkelse og høretab.” Resveratol som er et kraftfuldt kemisk stof, virker tilsyneladende mod inflammation som associeres med høretab, kognitive evner og alderdom, siger forfatterne bag undersøgelsen. Mange undersøgelser har også vist, at rødvin kan indeholde anti-aging stoffer. Næsten 20% af alle amerikanere lever med høretab i varierende grad. For størstedelen af dem, vil høretabet blive værre med alderen. Blandt de amerikanske militærtropper er støjfremkaldt høretab en stadig større helbredsrisiko. Over 12% af veteraner fra Irak og Afghanistan har svære høreproblemer. Støjfremkaldt høretab er skyld i flere problemer:
  • Hørelsen, naturligvis
  • Søvnproblemer
  • Kommunikationsproblemer
  • Større risiko for hjertekarsygdomme
  • Forhøjet blodtryk og blodsukker
Seidman og hans team har udgivet adskillige undersøgelser omkring støjrelateret høretab og resveratol, den kraftulde anti-oxidant der har anti-inflammatoriske egenskaber. Resveratol findes i blå druer, men findes også i mindre mængder i blåbær, peanuts og andre planter. Resveratol findes også i hvidvin og grønne druer, men i mindre mængder. Resveratrol indhold i vin og druesaft (Kilde: Wikipedia)
  • Rødvin (globalt gennemsnit) mg/liter 1.98-12.59. mg/150ml 0.30-1.07
  • Rød druesaft (globalt gennemsnit) mg/liter 1.14-8.69. mg/150ml 0.17-1.30
  • Hvidvin (Spansk) mg/liter 0.05-1.80. mg/150ml 0.01-0.27
I denne seneste undersøgelse, har forskerne koncentreret sig om hvilken indflydelse resveratol kan have på høretab, kognitive evner og alderdomstegn. Forskerne har forklaret, at deres undersøgelse var designet til at ”identificere de potentielle beskyttende mekanismer i resveratol efter støjpåvirkning, ved at måle påvirkningen på cyclooxygenase-2 proteinet (væsentlig for betændelsestilstande i kroppen) og formeringen af reaktive oxygener der spiller en vigtig rolle for cellesignaler og homøostase.” De opdagede at akustisk overstimulering var skyld i en overregulering af cox-2 proteinet efter en bestemt mængde tid. De observerede også at resveratol reducerede oxygenerne væsentligt, hæmmede cox-2 proteinet og reducerede høretab hos rotter med kunstigt fremkaldt høretab. Seidman siger: ”Vi har vist, ved at give dyr resveratol, at vi kan reducere graden af høretab og kognitiv tilbagegang.”

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder