Lyd som smagsforstærker

Her er et lille eksperiment: tag en bid af noget mad, og lyt til noget musik med lyse toner. Tag så endnu en bid, men lyt denne gang til noget med dybe toner. Kunne du smage forskellen?

Forskere ved Oxford Universitet har undersøgt sammenhængen mellem lyd og smag. De har opdaget, at musik med lyse toner – som f.eks. fløjter – fremhæver søde og sure smage og musik med dybe toner – som f.eks. en tuba – fremhæver de bitre smage. Charles Spence leder undersøgelsen af det de kalder “multi-sensorisk madopfattelse”. Spence forklarer, at smag er den sans, som binder alle de andre sanser sammen. “Smagen af mad er nok den mest multi- sensoriske oplevelse vi har, fordi det indeholder mere smagssans og duftsans end vi tror,” siger Spence. “Alle vores sanser finder sammen og giver os det samlede indtryk af en smag.” Tekstur spiller også en stor rolle i smagens lyd. Tænk bare på lyden af knasende chips eller den brusende lyd af kulsyre i drikkevarer

Omgivelser påvirker smagen

En anden måde hvorpå lyd påvirker vores smag er i vores omgivelser. Forestil dig, at du lytter til lyden af havet, mens du spiser fisk på en restaurant ved kysten. Spences hold arbejder i øjeblikket på det, de kalder “syntetiske lyde.” Ved at bede prøvesmagere om at matche smage med lyde, opdagede de en sammenhæng mellem højfrekvente lyde og søde smage, og lavfrekvente lyde og bitre smage. “Så kan man jo begynde at eksperimentere med forskellige slags musik eller ‘lydlandskaber’ til de spisende eller drikkende gæster,” siger Spence. “Vi har kunnet påvise, at vi kan ændre oplevelsen i munde med 5-10 procent.” Et andet projekt som forskerholdet har arbejdet på, er noget der hedder “sonic seasoning” som groft oversat betyder “lyd som krydderi”. Her har de taget resultaterne af en lang række smagstests til komponister og lyddesignere, som så har kreeret lydoplevelser, der matcher de forskellige smagsoplevelser. “Smagen af mørk chokolade eller kaffe og så noget som Pavarottis Nessun Dorma, som har en masse dybe toner, virker som det perfekte supplement til at fremhæve de bitre smage i chokoladen eller kaffen,” forklarer Spence.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder