Sådan rengør du dine ører uden brug af vatpinde

Du har sikkert fået det at vide før: Du må ikke bruge vatpinde til at fjerne ørevoks!

Alligevel gør mange det alligevel, for det føles jo så rart. Sandheden er, at ørevoksen er der af en årsag. Den smører øret og virker antibakteriel og uden ørevoksen ville dine ører føles tørre. Når du bruger vatpinde til at rense dine ører, skubber du ørevoksen længere ind i øret, hvilket kan forårsage propper. Når du fjerner ørevoksen, bliver øret tørt, hvilket får det til at klø. Når du herefter stikker en vatpind ind i øret, kradser du i den tørre hud, hvilket kan give dig en øreinfektion. I sidste ende kan du lave hul i trommehinden, når du stikker genstande ind i øret. Det er ikke ualmindeligt, at man hurtigt kommer til at gå fra at bruge vatpinde til at stikke genstande som kuglepenne og sikkerhedsnåle ind i øret, for lige at klø lidt – og her kan det altså gå meget galt og du kan nemt komme til at lave hul i trommehinden og lave varige skader.

HørNu ønsker helt grundlæggende, at du hører så godt som muligt

Det gør vi, fordi vi fra forskning ved, at en god hørelse er fundamentet for et godt helbred. Vi har ikke nogen skjulte hensigter eller forsøger at sælge dig noget, men anbefaler blot - i lighed med førende eksperter – at du tjekker hørelsen 1 gang om året. Book en gratis og uvildig høretest.

Vi har alle hørt historier om folk, som har puttet en genstand ind i øregangen for at rense lidt og herefter er personen faldet og har fået skubbet genstanden helt ind i øret og lavet hul i trommehinden. Og den er god nok – det sker faktisk!

Men hvordan renser man så ørerne?

Øret er selvrensende, så du behøver faktisk ikke rengøre det. Du kan nøjes med at fjerne det ørevoks, som du kan få fat i med fingrespidserne, men hold dig fra at putte vatpinde og skarpe genstande ind i øret. Når øregangen fungerer normalt, vil det ikke være nødvendigt at rengøre det. Ørevoksen dannes af talgkirtler i øregangen og sørger for at holde ørerne rene og filtrere skidt som støv og shampoorester fra, så det ikke sætter sig som infektion. Det er forskelligt, hvor meget ørevoks vi producerer og nogle mennesker kan producere så meget ørevoks, at det går ud over hørelsen. Har du en lille skarp krumning i din øregang, kan ørevoksen sætte sig fast og danne større og større propper. Føler du, at du har en ørevoksprop siddende i øret, som du ikke kan komme af med, kan du putte et par dråber olivenolie ind i øret, hvilket i de fleste tilfælde vil blødgøre voksen og sørge for, at den selv bevæger sig ud af øret. Hjælper det ikke, bør du kontakte en ørelæge, som kan foretage en udskylning med vand eller suge voksen ud. Så selvom vi synes, at ørevoks er ulækkert, så tjener det et formål og er essentiel for at holde vores øregange raske og hørelsen intakt.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder