Kan én koncert skade dine ører på livstid?

Hvis du er uheldig skal der kun én koncert til at sætte gang i permanente høreproblemer - en konstellation af symptomer, der omfatter ikke blot hørenedsættelse, men også ringen for ørerne, lydfølsomhed og endda kronisk ørepine.

Hørenedsættelse og tinnitus

Forskere er netop nu begyndt at forstå de mere nuancerede funktioner i det indre øre og om hvordan støjeksponering på flere måder kan forstyrre det komplicerede system. Mange mennesker kender til reduceret hørelse og ringen for ørerne - kaldet tinnitus - efter en koncert eller sportsbegivenhed. Selv hvis disse symptomer forsvinder inden for få dage, kan de alligevel varsle permanente høreskader Effekten af støj er kumulative, snigende og, mener forskerne, permanent. "I løbet af ens levetid vil skaden bygge op," siger Paul Fuchs, professor i øre-, næse- og halssygdomme på Johns Hopkins School of Medicine. Ifølge det amerikanske National Institutes of Health har omkring 50 procent af amerikanerne over 75 år erkendt, at de har så kraftig hørenedsættelse, at de har problemer med at forstå tale. Blandt teenagere, hvoraf mange har et meget nært forhold til hovedtelefoner og høj musik, viser undersøgelser, at næsten 20 procent har nedsat hørelse. Tinnitus, en vedvarende ringen for ørerne, som kan være meget mere foruroligende end høretab, plager 10 til 15 procent af voksne, ifølge forskellige undersøgelser. Chris Munson på 55, ingeniør, og tidligere lydentusiast elskede at spille høj musik i sine yngre dage. Han havde også tinnitus, der kom og gik. ”I bakspejlet,” siger han, "var det absolut et advarselssignal, men hvis du ikke ved, hvordan man læser disse advarselstegn, har du tendens til at ignorere dem." En dag for otte år siden, havde Munson siddet og lyttet til uddrag fra filmen "The Matrix" med sin omfattende hjemmebiograf med surround sound. Munson vågnede med "mit hoved i en kugle af lyd," fortæller han. Tinnitussen blev forværret over tid, og bredte sig fra det ene øre til begge ører og udviklede sig fra én konstant tone til flere forskellige toner, og denne gang ville den ikke gå væk. Kort efter udviklede Munson også en mild hyperacusis - en lydfølsomhed, der gør hverdagens lyde ubehagelig høje og endda kan være smertefulde. Han beskriver sin tinnitus som skrigende og konstant med flere forskellige toner. I dag får han smerter i øregangen af brummelyden fra køleskabet. For at undgå klirrende tallerkner, hvilket giver ham ørepine, er hans familie begyndt at spise af paptallerkener. Og hans hjemmebiograf står og samler støv. "Dine ører har et budget," siger han. "Bruger du det for hurtigt er du på spanden."

Hvorfor kan støj gøre ondt?

Det der helt grundlæggende sker, er at en lydbølge får trommehinden til at vibrere og passerer derefter videre til cochlea, som indeholder rækker af mikroskopiske hårceller badet i en væske. Disse hårceller bevæger sig med lyden og sender signaler gennem hørenerven til hjernen, som fortolker lyden. Støj, der er for høj eller langvarig ødelægger hårcellerne og kan forårsage en hørenedsættelse. Men det er ikke alt. Nye undersøgelser viser, at støj også skader forbindelsen mellem nerver og hjernen. Forskere mener, at dette er årsagen til den reducerede evne til at adskille baggrundsstøj fra det ønskede signal. Dette opdages typisk, når man skal føre en samtale i støjende omgivelser, f.eks. i en overfyldt restaurant. Forskere er stadig usikre på mekanismerne bag tinnitus. I en undersøgelse brugte man elektroder til at måle hjernens aktivitet på en 50-årig mand med tinnitus og høretab. Patienten havde været sportsskytte i sine yngre dage. Hans tinnitus påvirkede flere områder i hans hjerne, mens en matchende tone kun aktiverede den del af hjernen, der behandler hørelse. Med andre ord påvirkede "støjen" fra hans tinnitus hjernen langt anderledes end en tilsvarende reel støj gjorde. ”Det kan forklare, hvorfor tinnitus kan være smertefuld,” siger Phillip Gander, forsker på University of Iowa, som er undersøgelsens medforfatter. Støj kan også give smerter i fibrene i det indre øre. ”Disse fibre, som er blevet identificeret på mus, men endnu ikke på mennesker, forklarer sandsynligvis den smerte, der opstår ved et intenst kraftigt signal samt smerter, der kan blive hængende efter støjen stopper,” siger Jaime Garcia-Añoveros, lektor ved Northwestern University og ledende forfatter af en ny undersøgelse om støjfremkaldtt smerte.

Støjfølsomheden

Støj behøver ikke engang at være højt for at være skadelig. En længerevarende eksponering af mindre intens støj, såsom et job i en støjende restaurant, kan være skadelig. Bryan Pollard, formand for Hyperacusis Research, fortæller, at folk rapporterer øreproblemer forårsaget af alle former for banale lydkilder, fra plæneklippere, røgalarmer til elværktøj. Patienter med hyperacusis – lydfølsomhed – fortæller, om lammende ørepine, nogle gange fra ting så simple som en shopping tur fyldt med lyde, de ikke var klar til eller kunne forudse. ”Selv hvis folk er klar over, at eksponering for overdreven støj kan være skadelig, så tror jeg ikke, at de er klar over, hvilke konsekvenser det har, hvis de får en hørenedsættelse," siger Gregory Flamme, lektor i audiologi på Western Michigan University. "Jeg tror ikke, de ved, hvordan eller hvornår de skal beskytte sig mod støj. Folk befinder sig dagligt i mere støj end de er klar over,” fortæller han, ”lige fra støvsugere, blendere, hårtørrer, film og mange andre ting.” Gregory Flamme anvender støjmålere, som folk bruger for at måle den samlede støj dosis i løbet af en dag. En livlig basketball kamp kan udsætte en person for en støjdosis svarende til en måneds støjeksponering. De efterfølgende skader er i høj grad individuelle. I undersøgelser på mus, har forskere fundet et gen, der regulerer hvor meget støj, der modtages i hjernen, men det er stadig umuligt at forudsige, hvilke ører der er "hårdføre", som forskerne udtrykker det. Ifølge hørespecialister bør man begrænse omfanget og varigheden af støjpåvirkningen, da det i høj grad beskytter din hørelse ligesom de anbefaler korrekt brug af høreværn såsom ørepropper.. En tommelfingerregel er, at ørepropper er nødvendige, når støjen er så høj, at mennesker, der sidder ved siden af hinanden, skal hæve stemmen for at blive hørt. “Da der ikke er nogen måder at løse høreproblemer opstået på grund af støj, er den eneste løsning forebyggelse," siger Larry E. Roberts, professor og neurolog ved McMaster University i Canada. Han ser kraftig støj som en offentlig sundhedsskadelig risikofaktor beslægtet med rygning og han ville gerne se aggressive offentlige oplysningskampagner. ”Forskning har fokus på behandlingsmåder, hvor man kan helbrede hørenedsættelse, men vi er årtier væk fra at genoprette hørelse med molekylær teknik," fortæller Roberts. "Du kan sammenligne det med rygning. Vi kan udføre lungetransplantationer, men dette er ikke løsningen for lungekræft."

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder