Hvor ofte skal jeg skifte mine høreapparater?

MINE PATIENTER SPØRGER mig ofte: “Hvor tit skal jeg skifte mine høreapparater ud?” Svaret er ikke så ligetil som man skulle tro.

Der er mange faktorer, der spiller ind, som du skal overveje, når du udskifter dit gamle høreapparat. Her er nogle punkter til overvejelse: • Virker dine nuværende høreapparater godt? • Lever dine nuværende høreapparater op til dine hørebehov? • Passer dine høreapparater til din henvisning? • Er det værd at opgradere til bedre teknologi? Lad os tage ét spørgsmål ad gangen.

1. Virker dine høreapparater godt?

For at fungere optimalt, kræver høreapparater jævnlig vedligeholdelse og indimellem også decideret reparation. Høreapparater bruges på kroppen, og de er med dig overalt. De er ikke – ligesom f.eks. din mobiltelefon – beskyttet i din lomme eller taske. De er udsat for elementerne, ligesom resten af dig udsættes for regn, fugt, varme, kulde, støv osv. En del af høreapparaterne sidder jo inde i øret, og de fleste øregange har en del voks og fugtighed, som gør det til et dårligt miljø for høreapparaterne. Afhængig af, hvilken slags høreapparater du bruger, din livsstil og dine øregange (nogle er mere tørre end andre), kan dine høreapparater kræve enten lidt eller meget vedligeholdelse. Nogle klarer sig i flere år uden de store reparationer, andre kræver besøg hos hørespecialisten hver anden måned for rensninger og småreparationer. Uden regelmæssig vedligeholdelse, vil dine høreapparaters ydeevne gradvist ændre sig, i takt med at mikrofoner, højttalere og andre vigtige komponenter “stopper til” med voks, fugt eller støv. Her er problemet også, at overraskende mange “bare lever med det” uden at tænke på, at de kan forbedre situationen. Nogle gange er løsningen så simpel som at skifte voksfilteret på højttaleren eller støve mikrofonen af. Af og til kan det være nødvendigt at sende høreapparatet til producenten for en total service. Det korte af det lange er, at hvis dine høreapparater ikke virker særlig godt, skal du overveje enten at rense eller reparere dem inden du køber nye, og konsultere din hørespecialist.

2. Lever dine høreapparater op til dine hørebehov?

Prøv dette: Skriv mindst fem specifikke hørebehov ned. Det kan være alt fra “høre telefonen i bilen,” til “høre mine venner, når vi er til selskab.” Tænk så på dine høreapparater. Giver de dig en signifikant fordel i de situationer du har beskrevet? Er du nogenlunde tilfreds, men ønsker lidt mere? Hvis dine høreapparater hjælper dig i de situationer du har brug for, er det måske for tidligt at anskaffe sig nogle nye. På den anden side, hvis du ønsker lidt mere forbedring, kan det være tid til at kigge på en teknologisk opgradering.

3. Lever dine høreapparater op til din henvisning?

For at få det meste ud af dine høreapparater, skal de være udleveret på basis af den henvisning din ørelæge har lavet. Der er helt bestemte måder som man udregner en hørenedsættelse på, og groft sagt handler dét om at sørge for, at den specifikke hørenedsættelse evalueres korrekt, således at et passende høreapparat kan udleveres. Derfor er det vigtigt, at få målt din hørelse en gang om året, så du kan sørge for, at dine høreapparater lever op til dit behov. Hvis og når din hørelse ændrer sig, skal du bede din hørespecialist om at justere dine høreapparater, så de virker optimalt. I nogle tilfælde vil din hørelse have ændret sig så markant, at du får brug for nogle helt nye høreapparater.

4. Er det værd at overveje en opgradering?

Hvis vi går ud fra, at dine høreapparater virker optimalt, lever op til dine behov og ikke har nogle tekniske problemer – er det så værd at kigge på den nyeste teknologi? Det er et svært spørgsmål, og afhænger af om dine høreapparater lever op til dine krav. Hvad nu, hvis dine høreapparater virker som de skal, men du ønsker f.eks. at kunne forbinde dem til din mobiltelefon? Tænk over om det er en nødvendighed for dig. Dernæst kan du undersøge de nyeste teknologier online. Der er mange informationer om tilbehør til- og de nyeste høreapparater på internettet, og i dette magasin bringer vi løbende nyt om den seneste teknologi. Hvis du falder over noget, som du synes kunne være interessant, f.eks. muligheden for Bluetooth så du kan streame direkte til dine høreapparater, kan du lave en aftale med din hørespecialist. De kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige til dig. Derefter kan du træffe et kvalificeret valg, om du ønsker at opgradere eller ej.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder