Thora og Guldsmedene

Af Mikkel Schramm

Er du fast læser af HørNu’s magasin, så ved du allerede godt, at alt for mange danskere anskaffer sig høreapparater, men ”glemmer” at bruge dem. Det er der mange årsager til, og de fleste kan forklares med én eller anden form for stigma omkring høreapparaterne. Men hvad nu, hvis et høreapparat kunne være et fashion statement. Nysgerrig? Så læs videre her!

13 årige Thora sidder i spisestuen en solbeskinnet eftermiddag og smiler genert. Hun fortæller om sine høreapparater. ”Det er de nye fra Oticon. Jeg er rigtig glad for dem,” siger hun. Men for en gang skyld er det ikke høreapparatet, som jeg lægger mærke til, men derimod, det der sidder på receiveren. Et smukt lille smykke med 3 små blomster og en lille guldkugle med sten i midten. Thora kalder det høresmykker. ”Det er mit andet høresmykke. Da jeg gik i 3. klasse var jeg rigtig glad for sommerfugle og larver, og derfor havde jeg selvfølgelig en larve på det ene høreapparat, og en sommerfugl på det andet. Jeg var mega stolt af dem, og mine klassekammerater var ret misundelige,” husker Thora tilbage.

Ideen til høresmykkerne kommer fra Thora’s mor, Marianne. Hun var nervøs for, at Thora ville ”glemme” at tage høreapparaterne på, og ønskede således at motivere Thora til at bruge sine høreapparater. ”Jeg gik derfor ned til Guldsmedene, og snakkede med Vivi, der er den ene halvdel af ægteparret, der ejer den lille forretning, som ligger på gågaden i Roskilde.” De to kvinder tog en snak om, hvad Thora kunne lide, og hvordan man kunne lave et smykke, som motiverede Thora til at bruge høreapparatet. ”Det var en rigtig god oplevelse at være nede hos Guldsmedene. Vivi havde en masse gode idéer og var rigtig dygtig til at udvikle de idéer, som jeg selv havde. Og så landede vi på den fine lille sommerfugl og larve – og det var jo en succes,” siger Marianne og kigger på Thora. ”Ja, de andre børn blev ret misundelige på mig, og ville pludselig også gerne have et høreapparat,” griner Thora forsigtigt, og fortsætter. ”Det gode ved høresmykkerne er også, at jeg slipper for at få huller i ørerne.”

Kunderne kan selv designe smykket

Snakker man med ægteparret Vivi og Anders, der ejer Guldsmedene i Roskilde, så opdager man hurtigt deres glæde ved at lave et smykke helt fra bunden i værkstedet, der ligger over butikken. De har en næsten nørdet form for engagement, der smitter af på deres kunder. De er begge uddannede guldsmede, og har været i branchen i en evighed. ”Vi har jo et par år på bagen, og den viden og erfaring vil vi gerne dele med kunderne, så de får en god oplevelse, når de bestiller deres smykke hos os. Det er sjovt at sidde og udveksle idéer, komme forslag og rådgive kunderne om æstetik og om, hvad der reelt kan lade sig gøre,” siger Anders.

Fokus væk fra høreapparat

Efter adskillige tilløb anskaffede Hiddi sig endelig sine høreapparater i juni 2018. Ganske kort efter faldt hun over en annonce for Guldsmedenes høresmykker i avisen. ”Min mor er så glad for guldsmykker, så da vi kom ned i forretningen havde vi en ret god idé om, hvordan smykket skulle se ud. Der skulle gerne være lidt fylde i det, og så vidste vi, at smykket skulle have tre blomster. Vivi var rigtig sød til at tegne og fortælle, hvordan blomsterne rent faktisk kunne se ud, men bortset fra det, så var det ikke så svært at finde ud af designet,” fortæller Hiddi’s datter, Bettina. ”Jeg er bare så glad for dem,” storsmiler Hiddi. ”Forleden var jeg i en anden forretning her i byen, og da ekspedienten så mine høresmykker spurgte hun, hvordan de sad fast på mit øre. Det er som om, folk ikke ser høreapparatet, når jeg har smykket på. Det tager al fokus, og det er jo skønt,”

God stemning

De to kvinder sidder oppe ved værkstedet sammen med Anders, og drøfter udviklingen af nye høresmykker. Ved første ”ørekast” skulle man tro, at Hiddi og Bettina var ansat i forretningen, men det er ikke tilfældet. Det er ikke desto mindre et godt eksempel på stemningen i forretningen, hvilket Bettina nikker genkendende til. ”Det er en fornøjelse at se rundt i butikken. Det her er jo ikke en fabrik. Der er sjæl i denne butik. Det er en speciel ting, at få kunderne til at føle sig hjemme.”

Hvad med mændene?

På vej ud af forretningen kommer jeg i tanke om, at den ene halvdel af de danske høreapparatbrugere ikke kan identificere sig med de smykker, som vi har snakket om. ”Laver I egentlig også smykker til mænd?” spørger jeg. ”Det har vi faktisk tænkt over,” siger Anders. ”Det kunne jo godt være, at der var nogle ægtefæller, som tænkte, at deres mand kunne have glæde af et smykke. Det kan jo godt være et maskulint smykke afhængig af, hvad deres mand har af interesser. Alle vores smykker er håndlavede, så vi kan jo i princippet lave alt,” griner Anders.

Faktaboks

Vivi og Anders Hansen ejer Guldsmedene, som ligger på gågaden i Roskilde centrum. Siden 1862 har der været en guldsmed i ejendommen på Skomagergade. I forretningen finder du et udvalg af ægteparrets smykker, som er skabt i det værksted, der ligger over butikken. Du kan læse mere om Guldsmedenes høresmykker på www.guldsmedene.dk.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder