Sony Xperia Ear Duo lægger stigma i graven

Af Mikkel Schramm

”Er det et høreapparat?”. Det var min første bemærkning, da jeg så Sony’s sidste nye skud på stammen indenfor ”gadgets- som-kan-sende-lyd-ind-i-øret-på-dig”. Ja, det er et langt navn på noget teknologi, som vi normalt kalder hovedtelefoner eller øretelefoner, men jeg ved ikke, hvad jeg eller skal kalde det. Jeg tror bare, at jeg vil kalde det et hearable. Men et er sikkert – hvis Sony får succes med at sælge dette produkt, så må vi – der har med høreapparater at gøre til dagligt – for evig og altid prise os lykkelige over, at høreapparatproducenterne trods alt kan lave et pænt design. Og dermed må stigmaen omkring brug af et høreapparat for evigt være lagt i graven. Hallelujah!

For Sonys Xperia Ear Duo er nok det grimmeste hearable, som jeg til dato har set. Produktet ligner til forveksling et høreapparat, men skal bæres omvendt – altså den modsatte retning i forhold til et høreapparat, så det går nedenom øreflippen i stedet for oven over øret. Der må simpelthen have været en japansk ingeniør, der har drukket for meget saké, da han sad og lavede tegningerne til dette produkt.

Hvordan lyder de?

Men lad os vende fokus mod det, det handler om. Nemlig lyden. Der er to måder at lytte til musik: Du kan lukke alt ude og fokusere udelukkende på sangen, eller du kan bruge musikken som baggrund til andre aktiviteter. Hovedtelefoner, især den støjreducerende type, er ret gode til det første scenarie. Du sætter dem bare på, skruer op og svømmer ind i musikkens verden. En af ulemperne ved denne type er dog, at de kan være farlige at have på i trafikken. Du kan fx ikke høre cyklen, der kommer op bag dig. Og derudover går du jo glip af alle de andre dejlige lyde, du hører på stranden, i skoven eller for den sags skyld inde i byen.

Det er netop der, hvor Sonys nye Xperia Ear Duo hovedtelefoner kommer ind i billedet. Sony bruger samme princip som et høreapparat. En øreprop med et hul i midten og en lille højtaler, der sidder i øregangen. En computer, der sidder bag øret, og en forbindelse mellem computer og højtaler. I dette tilfælde bestående af et meget synligt sort ”rør”, der altså sidder under øret. Tanken er således at skabe en lytteoplevelse, der lader dig høre omgivende støj og musik, podcasts eller hvad du nu vælger at lytte på, uden at isolere dig fra resten af ​​verden. Det er i sig selv ikke nyt indenfor hearables. Vi har tidligere beskrevet produkter som Bragi's Dash Pro og Apple Airpods, som også tillader den omgivende lyd at passere rundt omkring øreproppens sider.

Den del fungerer faktisk udmærket i Ear Duo. Når jeg går ned ad nogle stille gader, høres musikken fint samtidig med, at jeg hører mine omgivelser. Det føles lidt som at have et soundtrack til sin ellers helt almindelige hverdag. Egentligt lækkert nok! Og hvis nogen ringer til din telefon, kan Ear Duo også klare det.

Princippet om at lukke de omgivende lyde ind har den ulempe, at det bliver svært at høre musikken, når der er for meget baggrundsstøj. Hvis du eksempelvis venter på metroen i København, så er produkterne praktisk talt ubrugelige. Du kan prøve at skrue op for musikken og overdøve støjen fra tog, mennesker og hvad der ellers er på stationen, men uden nogen form for støjundertrykkende funktioner, vil jeg ikke anbefale det! Selv efter at du kommer på toget, er det svært at lytte til en podcast. Er du i stille omgivelser vil jeg betegne lyden som god, men ikke fantastisk. På grund af den ”åbne tilpasning” mangler jeg noget bas.

Forbindelse mellem telefon og Ear Duo

Ear Duo lider ikke af dårlig forbindelse, som vi har prøvet ved andre produkter. Ear Duo leveres også med en app (tilgængelig på Android og iOS), som forbinder din telefon til Ear Duo. App’en indeholder en digital assistent, der kan læse dagens nyheder, minde dig om kommende kalenderbegivenheder og endda fortælle dig, hvor mange ubesvarede opkald du har. Det er smart, men med Siri og andre robotter fra Google og Apple, føles det lidt overflødigt at have endnu en digital hjælper.

I HørNu hylder vi dette produkt. Køb det til dig selv, dine børn, din nabo og din kollega. Jo flere, der køber dette produkt, desto mindre stigma vil vi opleve ved at bruge høreapparater. Og dermed vil høreapparatbrugere fremover være den trendy type, der beskedent lægger sit toptjekkede høreapparat frem til sammenligning med denne vederstyggelighed.

Good luck – Sony!

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder