Solen i ansigtet, vinden i øret

Blæsten kan man ikke få at se, det er der ikke noget gøre ved.” Sådan sang Ingrid og Lillebror i børne-tv i min ungdom. Måske kan blæsten ikke ses, men den kan høres. I træernes susen og i mikrofonerne på mobiltelefoner og høreapparater.

Vinden i mikrofonerne er sandsynligvis den største udfordring for brugen af høreapparater i naturen, selvom fugt, vand, sol og temperatur også kan udfordre, som elementerne kan med ethvert elektronisk produkt. Heldigvis er det sådan, at så længe høreapparatet bliver siddende tæt på kroppen, dominerer kroppens klima, og vi er designet således, at vores krop forsøger at opretholde nogenlunde det samme lokalklima, det vil sige: Rimelig konstant temperatur, fugtighed mv. Til gengæld er vinden, når den stryger hen over ørene, hvor mikrofonerne ofte sidder, ikke helt på samme måde reguleret af det lokale klima.

Vind kan støje

Blæst er bevægelse af luftmolekyler, ganske som lyd også er det. Blæst kan danne turbulens, som er små uregerlige luftstrømme, der rykker frem og tilbage i membranen i mikrofonen, og som ender med høj lyd ud af høreapparatets højtaler og ind i øret. Da bevægelserne i luften er komplekse, er det svært elektronisk at behandle signalet. Det ses også med de såkaldte vindhætter, der benyttes på alle mikrofoner i det fri både til måleinstrumenter og til optagelser af tv og radio. De viser, at det ikke er så let elektronisk at dæmpe vindstøjen, og at den rette afdækning af mikrofonen kan sænke lufthastigheden så vindstøjen mindskes. Desværre er denne afdækning langt mere problematisk foran en lille mikrofon med lav følsomhed end på de større mikrofoner brugt til TV og radio. Verden har set høreapparater med et tyndt lag stof foran mikrofonindgangen, og en kort overgang blev der fremstillet i-øret høreapparater, hvor mikrofonen kunne placeres oppe i folden på øremuslingen og var forbundet med selve høreapparatet i øregangen med en plastikbetrukket ledning. Dette design havde sandsynligvis andre fejl, som er årsagen til, at apparaterne ikke er på markedet mere, men løsningen med den utraditionelle mikrofonplacering gjorde underværker i forhold til vindstøjsundertrykkelsen.

Luftstrøm hos cykelryttere

Et firma på nettet, der kalder sig ”catears”, har kigget på det lydniveau, der kommer som følge af luft, der bevæger sig rundt om ørene på cykelryttere. Deres undersøgelser viser, at vinden ved ørene kan give ret kraftige lydtryk, specielt i det lavfrekvente område. Deres påstand er, at lydniveauet som følge af luftstrømmen, når de cykler, nemt kommer op på niveauer over 85 dB, og dermed er potentielt skadeligt. Catears har derfor udviklet en slags stofskærm, der placeres lige foran øret, og mindsker turbulensen. Om lyden kommer på grund af en bevægelse igennem luften, eller fordi luften bevæger sig på grund af blæst må være det samme. Der er derfor grund til at tro at disse skærme også har en god effekt på høreapparater, men kosmetisk attraktive, synes nok de færreste de er.

Vand og varme er ikke et problem

Mens løsningen relateret til vind ved brug af høreapparater udendørs, kan være vanskelig at finde, så synes problemer med temperatur og vand ikke i samme grad at volde problemer. Selvfølgelig kan et høreapparat tage skade af at ligge i en forrude i en bil en varm sommerdag, men apparatet bør jo også sidde i øret! Man kan også opleve fugtproblemer med sit høreapparat, men det kan normalt løses med regelmæssig tørring af apparatet, og ellers findes flere vandtætte høreapparater på markedet, som man sågar kan benytte under en svømmetur. Det er dog værd at bemærke, at når høreapparatet er meget (vand-)tæt, skaber det problemer for de normalt anvendte zink/luft batterier, der kræver kontakt med luften for at kunne fungere optimalt. Hvis ikke man har lyst til regelmæssigt at give sit batteri ”kunstigt åndedræt” kræver vandtætte høreapparater andre typer batterier end det traditionelle.

Pas på havvand

Selv standard apparater kan i dag med lidt held overleve en dukkert. Min kone tog springet ned i en swimmingpool iført plastic-indpakket gipsarm og høreapparater for et par år siden, men efter en times tid i solen var de tørre og fuldt funktionelle igen. Det er dog ikke sikkert, at det ville have faldet ud til høreapparaternes fordel, hvis fruen var sprunget ud i havvand. Rent vand er nemlig langt mindre skadeligt for elektronik end de salte og mineraler, vandet ofte også indeholder.

Husk vedligeholdelse

Selvom dagens høreapparater normalt kan overkomme mange af naturens luner, så er en løbende eksponering for verden omkring os naturligvis med til at påvirke levetid og driftssikkerhed af apparaterne. Ligesom alt andet udstyr vi medbringer i naturen, er det vigtigt, at vi ofrer lidt opmærksomhed på forebyggelse af de problemer, der kunne opstå med høreapparater i det fri. Husk at sørge for det nødvendige vedligehold af høreapparatet, så du også fremover kan sikre dig, at du fortsat er hørende i alt slags vejr. Forfatterens holdninger står for egen regning, og deles ikke nødvendigvis af hans arbejdsgivere. Carsten Daugaard Ekstern lektor SDU Senior specialist DELTA Fast skribent på ‘Carstens Blog’

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder