Solar Ear – verdens første solcelledrevne høreapparat

Grundlæggeren af Deaftronics, Tendekayi Katsiga, er en teknologisk iværksætter og har nu skabt verdens første solcelledrevne høreapparat ‘Solar Ear’ i et værksted i Botswana. Herfra er hans innovation blevet globalt kendt.  

Prisen på batterier er et problem

Hele ideen kom da elektronikteknikeren Katsiga flyttede til Botswana fra sit tidligere hjem i Zimbabwe. Her mødte han den unge mand Johnny i et lokal indkøbscenter, som bad Katsiga om at læse op fra en avis. Katsiga opdagede, hvor svært det var for 15-årige Johnny at kommunikere. Det gik op for Katsiga, at selvom Johnny havde et høreapparat hjalp det ikke hans udfordringer med at høre af den simple årsag, at han ikke havde råd til batterierne. I Botswana koster det $1 for et batteri. The Solar Ear unit har plads til et standard høreapparat og to stk genopladelige batterier. Credit: interfacesofhealth.wordpress.com  

Behovet er enormt

Dette satte spark i Katsiga, og førte til fødslen af Deaftronics i 2009. Ifølge Katsiga grundlagde han Deaftronics for at finde en passende løsning til mennesker med hørenedsættelser i 3. verdens lande. I dag producerer firmaet genopladelige solcelledrevne høreapparater i Botswana og distribuerer dem til andre dele af Afrika og Brasilien. ”Der er omkring 525 millioner mennesker med hørenedsættelse, og 70 % af disse lever i udviklingslande. Det er således et meget stort marked, men jeg gør det også, fordi et høreapparat helt grundlæggende øger livskvaliteten,” siger Katsiga. ”De fleste input i forhold til udviklingen af høreapparatet kommer fra andre mennesker med høretab. Solar Ear kommer med et års garanti, og batterierne holder mindst 2-3 år, og så hjælper vi også med service, når folk har anskaffet sig høreapparatet,” bemærker Katsiga.  

Skolebørn kan høre bedre nu

Deaftronics høreapparater sælges med en solcelleoplader og fire genopladelige batterier med en levetid på op til 3 år. Batterierne kan bruges i 80 procent af de høreapparater, der er på det afrikanske marked. Alene i 2015 hjalp Deaftronics mere end 3000 skolebørn med hørenedsættelse, og solgte over 10.000 apparater i Botswana, Angola, Zimbabve og Sydafrika.  

Johnny fik et høreapparat

I et interview afslørede Kitsaga at Johnny var den første til at modtage et Solar Ear. ”Hans liv er blevet bedre, og hans mål er nu at blive læge, så han kan hjælpe andre mennesker med hørenedsættelse”. Katsiga fortæller, at Deaftronics sigter efter at producere produkter til personer med en hørenedsættelse til en overkommelig pris. Virksomheden ansætter primært mennesker med hørenedsættelser og skaber opmærksomhed omkring personer med hørenedsættelse og hjælper dem til at blive bedre integreret i samfundet.    

Kampagne hjælper døve

Udover produktionen af høreapparater har Katsiga også stort fokus på den manglende integration af døve i samfundet. ”Der er mange udfordringer i forbindelse spredningen af HIV og AIDS, og døve bliver også ramt. Der har været mange kampagner for at skabe opmærksomhed, men ingen på deres sprog. Vi har lavet en informationsflyer til døve”. ”Efter dette faldt antallet af tilfælde af HIV og AIDS blandt døve fra 38 procent til 9 procent mellem 2009 og 2013. Når de døve går i banken kan de ikke tegnsprog, og derfor er vi gået i gang med at oplære personale i bankerne i tegnsprog – vi startede med Nationalbanken i Botswana, som er landets største bank, og som også findes i Sydafrika.”  

Prisvindende virksomhed

Hans firma har udviklet sig til et globalt brand, og er blevet anerkendt af flere regeringer i Afrika. Han er blevet inviteret til at samarbejde med et brasiliansk firma om at designe og producere Solar Ear til markeder i Sydamerika. I 2015 vandt Katsiga en pris for sin store indflydelse indenfor teknologi. ”Jeg er ikke videnskabsmand eller ingeniør, men jeg så et problem, og jeg ønskede at løse det,” fortæller han stolt.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder