Nyt produkt fra Starkey: Er det et høreapparat eller fitness gadget?

af Mikkel Schramm

Starkey Hearing Technologies lancerede for nylig deres nyeste høreapparat, Livio AI i USA. Produktet bruger kunstig intelligens og tilpasser sig brugernes lyttemiljøer. Starkey siger, at enheden gør meget mere end bare at hjælpe med at høre. Det indeholder en række ekstra funktioner, og kan blandt andet registrere brugerens fysiske aktivitet og oversætter direkte fremmed sprog.

Hørenedsættelse påvirker 466 millioner mennesker verden over. Moderne høreapparater indeholder allerede nogle ret sofistikerede tilslutningsmuligheder, herunder Bluetooth og internetfunktionalitet. Livio-apparatet går dog et par skridt videre og fokuserer på det nuværende behov for fitnessudstyr ved at inddrage en lang række funktioner, der alle er centrerede omkring brugerens sundhed.

Fremtiden er hørt

Livio AI blev lanceret i august måned (red: Starkey forventer at det kommer til Danmark i begyndelsen af 2019) ved en begivenhed på Starkey's hovedkvarter i Minnesota. Starkey’s tekniske direktør Achin Bhowmik var ivrig efter at sammenligne produkterne med dem, man har set på telefonmarkedet de sidste tyve år. Den "kunstige intelligens" i Livio AI (AI – Artificial Intelligence) omfatter evnen til at finde brugerens geografiske placering og miljøet, hvor brugeren anvender høreapparatet og optimerer lytteoplevelsen baseret på disse oplysninger. Dette er uden tvivl ikke Livio's mest iøjnefaldende funktion - sådanne muligheder har vi længe kendt til fra andre producenter.

Til gengæld indeholder Livio et fedt festtrick. Med hjælp fra et antal sensorer, som ligger i apparatet, måler Livio fysisk aktivitet ligesom andre fitnessapparater. Det kan tælle dine skridt og måle dit aktivitetsniveau, og integrerer dette med en måling af hjerneaktivitet. Dermed kan Livio udlede en sundhedsscore for din fysik og mentale tilstand. Hjernens sundhedsmåling er delvist beregnet ud fra, hvor meget du bruger enheden. Det kan nok diskuteres, om det er tilstrækkeligt blot at bruge et høreapparat for at træne din hjerne, og derfor har Starkey valgt at tilføje endnu en beregning til at måle hjernens aktivitet. Høreapparatet registrerer, når brugeren interagerer med forskellige mennesker i forskellige miljøer. Baggrunden er, at undersøgelser viser, at personer med hørenedsættelse i højere grad isolerer sig socialt. Tanken er således at motivere personer med en hørenedsættelse til at interagere med andre mennesker. Derudover kan høreapparatets sensorer registrere om brugeren falder. ”Seniorer har større risiko for at falde,”, påpeger Bhowmik. Ifølge flere amerikanske undersøgelser er risikoen hos personer med en ubehandlet hørenedsættelse 3 gange så stor for at falde.

Livio indeholder ligeledes en rigtig smart ting. Det kan lave en direkte oversættelse af et fremmedsprog – lige til dine høreapparater. Det oversætter fra 27 sprog (inklusiv dansk). Hvis det rent faktisk fungerer, så har vi endelig fat i noget virkelig smart, og her på redaktionen glæder vi os til at prøve det af.

Er du også nysgerrig, så hold øje (og øre) med os her på HørNu.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder