Nye høreapparatbrugere er dygtigere end erfarne brugere

Af Sofie Andersen

Selvtillid er fundamentet for at få den fulde udnyttelse af dine høreapparater. Hvis man ved, hvordan man passer på sine høreapparater, er der større sandsynlighed for, at man bruger dem. Hvis man er usikker eller ude af træning med, hvordan man gør, giver man måske op og går glip af alle de måder, som et høreapparat kan forbedre dit liv.

Erfaring udgør ikke altid en forskel

I modsætning til hvad man skulle tro, viser et studie fra marts 2018, at erfarne høreapparatbrugere muligvis har endnu sværere ved den grundlæggende vedligeholdelse og betjening end nye brugere. Studiet af 236 nye brugere og 126 erfarne brugere viste, hvor godt brugernes høreapparat var vedligeholdt. Undersøgelsesmetoden målte to ting; viden om hvad man løbende skal vedligeholde, samt evnen til at udføre disse opgaver. Begge faktorer er vigtige, fordi høreapparatbrugere med nedsat syn eller førlighed i fingrene skal kunne forklare hjælpere, hvad der skal gøres, Tilsvarende skal de, der selv er i stand til at vedligeholde høreapparaterne, have evnerne til at gøre det.

Studiet viste, at nye brugere, nærmest uden undtagelse, havde større viden og bedre evner end de erfarne brugere. Dette kom særligt til udtryk indenfor disse områder:

I. Viden om at lade batteriet få luft inden det tages i brug

II. Viden om at rengøre øreproppen

III. Viden om hvordan voksfiltret skiftes

IV. Forståelse for skift mellem høreapparatets programmer

Alle brugere, uanset erfaringsniveau, havde problemer med følgende:

I. At lade batteriet få luft inden brug

II. Rengøring af mikrofonen

III. Tjek af hvorvidt mikrofonen var tilstoppet

IV. Tjek af om batteridøren var åben.

 

Af de nye brugere klarede 39 % sig godt, mens 28,6 % af de erfarne brugere havde den nødvendige viden og de nødvendige evner.

De nye brugeres resultat forblev relativt stabile henover to evalueringer, hvilket vil sige, at man ikke nødvendigvis bliver bedre over tid. Med andre ord er regelmæssig brug ikke nok til at garantere, at du ved hvad du skal gøre, og hvordan du skal gøre det.

HørNu anbefaler, at du en gang i mellem kontakter den klinik, som du har fået dit høreapparat fra, og får en opfriskning af, hvordan apparatet vedligeholdes. Det kan afholde dog fra at blive frustreret over dine høreapparater, og dermed undlader at bruge dem.

Suppleres med brugervenlighed

Resultaterne understøttes af andre studier. Et litteraturstudie fra 2015 fandt for eksempel at høreapparatbrugere ofte ikke besidder nok viden og information om, hvordan de bruger deres apparater ordentligt, og dermed har brug for yderligere rådgivning og vejledning efter tilpasningen.

Et andet studie fra 2016 konkluderede, at høreapparatbrugeres evner til at håndtere deres apparater forbedredes, hvis de fik en letlæselig brugervejledning med færre tekniske specifikationer og flere illustrationer. Derfor bør du ikke stole på, at den brugermanual, der følger med dit apparat, alene kan give dig den information, du har brug for. Det er meget bedre, hvis din hørespecialist viser dig hvordan du skal gøre.

Så for at være sikker på, at du vedligeholder dine høreapparater ordentligt, er det måske en ide at få din viden testet hos din hørespecialist.

Her er nogle grundlæggende tips til vedligeholdelse af dine høreapparater:

Beskyt dem:

Tag apparaterne ud når du bader, vasker dit ansigt og hår, og når du bruger hårspray eller gel. Vand, sæbe og stylingprodukter kan skade apparaterne.

Rengør dem hver aften:

Dette giver apparaterne flere timer til at tørre før de skal bruges igen. Rengør en ITE-model (i-øret apparat) med en blød tandbørste eller den børste som du har fået af hørespecialisten. Rengør et BTE-apparat (bag-øret apparat) ved at fjerne snavs og ørevoks med en blød børste eller klud. Rens også din øreprop i sæbevand en gang om ugen.

Fjern batterierne om natten:

Ophobning af fugt kan skade høreapparaterne. Tag batterierne ud og lad batteriskuffen stå åben så de kan tørre. Opbevar batterier ved stuetemperatur - aldrig i køleskabet.

Tjek lydstyrken:

Hvis du oplever problemer med at høre med apparaterne, bør du sikre dig, at der ikke er blevet skruet ned for lydstyrken ved et uheld.

Tjek batterierne:

Du bør sikre dig, at batterierne sidder korrekt og at der stadigvæk er liv i dem. Batterier der hurtigt løber tør for strøm, kan være tegn på, at der er et problem med høreapparaterne.

Hvis du stadig har problemer med dine høreapparater, eller du vil sikre dig, at du håndterer dem korrekt, bør du kontakte en hørespecialist.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder