Ny forskning: Støj kan være mere skadelig end vi ved

Matthias Gerdsen har problemer med at forstå, hvad hans venner siger i støjfyldte barer. Han fik derfor testet sin hørelse, men den viste en normal hørelse. Ny forskning kan have fundet en forklaring dette. De kalder det "skjult høretab."

Forskere har fundet dokumentation for, at høj lyd – fra koncerter, elværktøjer og lignende – beskadiger vores hørelse på en overraskende måde. Det kan ikke umiddelbart mærkes, og det vises ikke i en almindelig høretest. Men over tid, siger Harvardforsker M. Charles Liberman, kan det reducere vores evne til at forstå samtale i en støjende omgivelser. Det kan også hjælpe med at forklare, hvorfor folk har flere problemer med at forstå samtalen, når de bliver ældre. Hans forsøg er udelukkende udført på dyr. Forskere ved endnu ikke, hvilken indvirkning skjult høretab har på mennesker eller hvor udbredt det kan være i befolkningen. Men han og andre arbejder allerede på potentielle behandlinger.

Hvordan hører man?

For at forstå Libermans forskning hjælper det at vide, hvordan vi hører. Når lyd kommer ind i vores ører, bliver den registreret af såkaldte hårceller. De konverterer lydbølger til signaler, der bæres af nerver til hjernen. Folk kan tabe hårceller af en række årsager – fra høj støj eller simpel ældning – og vores hørelse nedbrydes, da disse sensorer går tabt. Den type hørenedsættelse er det, der vises på en almindelig høreprøve kaldet et audiogram, der måler, hvor lav en lyd vi kan høre i et roligt miljø. Libermans arbejde tyder på, at der er en anden form for skade, der ikke dræber hårceller, men som fører til oplevelser som Mathias Gerdsens.

Skadet af utallige koncerter

"Jeg har været til utallige koncerter, hvor det ringer i ørerne, når jeg kommer hjem. Det varer et par dage, og så går det væk," sagde Gerdsen. Men efter en vens fødselsdag, hvor de efterfølgende havde været i byen, gik det ikke væk. Men ifølge hans audiogram var hørelsen normal. Sidste efteråret faldt han over en artikel om en undersøgelse, hvor Liberman var medforfatter. Det var en opfølgning på Libermans tidligere forsøg, der antyder, at kraftig støj beskadiger de sarte forbindelser mellem hårceller og de nerver, der bærer signalet til hjernen. Artiklen beskrev, hvordan skjult høretab ikke alene kan forårsage tinnitus, men også permanente vanskeligheder med at forstå samtaler i baggrundsstøj. Efter byturen, opdagede Gerdsen, at han selv havde det problem. "Jeg bemærkede, at jeg skulle læne mig ind mod folk og bede dem om at gentage sig selv, men jeg bemærkede også, at de andre ikke gjorde det," sagde han. Og derfor tog Gerdsen kontakt med Liberman. Han har svært ved at være sikker på, at Gerdsens situation kan forklares gennem hans forsøg, men de modsat rettede konstateringer af høreproblemer hos mennesker med perfekte høretest har forvirret eksperter i årevis, siger han. Han har set det hos luftvåbenpersonale, der arbejdede omkring fly og hos nogle musikere. "Vi har ikke en rigtig god forklaring på det," smiler han.

Foreløbige forklaringer

Forskningen, som Liberman og andre arbejder med, giver en del af forklaringen. Forbindelserne mellem hårceller hedder synapser. En hårcelle har mange af synapser. Dyrestudier tyder på, at du kan miste mere end halvdelen af dine synapser i hårcellen uden at man kan registrere det i audiogrammet. Men, fortæller Liberman, mister man tilstrækkelig mange synapser ødelægges det signal, som nerverne leverer til hjernen. Og dette kan være medvirkende til at udviske de detaljer, der er afgørende for at forstå samtalen i meget baggrundsstøj.

Undersøgelse med mennesker

Undersøgelsen, som Gerdsen opdagede, er et af de få forsøg, man har lavet på mennesker. Forskere fandt 34 universitetsstuderende mellem 18 og 41 år, som ifølge audiogrammet havde normale hørelse. De studerende blev opdelt i grupper med højrisiko eller lavrisiko for skjult høretab. Opdelingen blev baseret på deres udtalelser om eksponering af kraftig støj og hvad de havde gjort for at beskytte deres hørelse. Højrisikogruppen viste flere vanskeligheder med at forstå tale i støjende situationer, og i en laboratorietest med samme formål scorede de generelt ringere. ”Det er en lille undersøgelse, der skal gentages,” siger Liberman, men det viser, at der formentlig er en sammenhæng. ”En opmuntrende indikation fra dyreforsøg er, at et lægemiddel kan være i stand til at reetablere de tabte synapser,” fortæller Liberman, der har en finansiel andel i et firma, der forsøger at udvikle sådanne behandlinger. Indtil man ved mere og kan give en bedre behandling skal vi fra HørNu’s side understrege rådet om at beskytte ørerne på steder med meget støj. "Det er ikke fantastisk at få tinnitus. Det er et kraftigt signal om, at dine ører har lidt skade," siger Mathias. Libermans egen hørelse er ret god, men i en alder af 65 kan han til tider have svært ved at høre sine børn, når der er meget støj. Det kan meget vel skyldes de mange år som håndværker, hvor han har brugt en båndslibemaskine eller en bordsav. "Jeg bruger ørepropper, når jeg slår græsplænen nu," siger Liberman med et skævt smil.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder