Når høreapparater ikke længere er nok

Har du en kraftig hørenedsættelse kan det selv med de mest avancerede høreapparater være en udfordring at høre godt nok. Er du i denne situation, så læs videre her. HørNu har bedt Rene Kongedam, der er redaktør på jegvilhøre.dk om at forklare, hvilke muligheder du i så fald har.

I DAG FINDES der høreapparater til stort set alle former for hørenedsættelser, så man uanset graden eller formen af hørenedsættelsen, umiddelbart kan få stor hjælp af høreapparater. Det grundlæggende element for at få så optimale høremæssige betingelser med høreapparater som muligt er, at man får den relevante type og model, der som udgangspunkt kan håndtere de lytte situationer man befinder sig i til daglig. I nogle tilfælde oplever man, at høreapparaterne ikke længere hjælper tilstrækkeligt, uanset at det burde være den rigtige model i forhold til de lytte behov man har. Man begynder at opleve problemer med at kunne skelne og forstå tale, specielt når lytte situationen bliver lidt vanskeligere end bare i en rolig situation. Man vil typisk opleve at selvom man får justeret sine høreapparater flere gange, eller sågar prøver nogle andre høreapparater, så løser det stadig ikke problemerne med at kunne skelne tale, og man vil generelt skulle anstrenge sig for at kunne høre. Dette er en indikator for, at høreapparater måske ikke længere kan klare opgaven med at give den enkelte optimal hørelse. Problemerne hænger naturligvis sammen med den hørenedsættelse man har, og især hvis man har meget kraftig hørenedsættelse i mellemtonerne og diskanten. I dette område ligger den information, som hjernen skal bruge til at forstå og skelne ord og sætninger. Hvis nedsættelsen i dette område er stort, så kan det være vanskeligt at forbedre dette med høreapparater. I sådanne tilfælde kan et cochlear implant måske være løsningen. Under alle omstændigheder er det en god ide at få undersøgt, om et cochlear implant overhovedet er en mulighed. Disse undersøgelser og samtaler foregår på et af de 3 CI (cochlear implant) centre vi har i Danmark. De ligger i henholdsvis Århus, Odense og Gentofte. Du sidder måske med det oplagte spørgsmål: Hvordan kan det være, at et cochlear implant kan forbedre taleforståelsen, når et høreapparat ikke kan? Langt de fleste hørenedsættelser skyldes, at hårceller i det indre øre (sneglen/- cochlea) er ødelagt, og derfor ude af stand til at sende vigtige infor- Et CI består af 2 dele, den ydre del (processoren) og den indre del (implantatet). Processoren er en computer der behandler lyden og omsætter den til elektriske impulser.Implantatet består af en del, der modtager impulserne fra processoren, samt en elektrode, der er indopereret i cochlea (sneglen) som stimulerer hørenerven. CI kræver en operation, hvor implantatet og elektroden indopereres. Tildeling, tilpasning samt opfølgning sker på et af de 3 CI centre i Århus, Odense eller Gentofte. Normalt skal man genoptræne hørelsen efter operationen. Varigheden af denne kan være meget forskellig. mationer til hjernen. Et CI og et høreapparat løser opgaven med at sende lyd til hjernen på to vidt forskellige måder.

Hvordan fungerer høreapparater

Når du hører ved hjælp af høreapparater sendes lyden fra apparaterne via øregangen, mellemøret og det indre øres hårceller til hørenerven, som dernæst sender informationen til hjernen. Udfordringen er her, at lyden passerer igennem sneglen, hvor de ødelagte hårceller er placeret, og dermed får hjernen ikke tilstrækkelig omfang af informationer. Høreapparaterne forsøger rent teknisk at ‘erstatte’ de ødelagte hårcellers funktion.

Hvordan fungerer Cochlear implant

Ved brug af et CI sendes lyden fra processoren via en tilslutning på hovedet (en spole) til en elektrode, som ligger inde i selve sneglen. Denne elektrode sender elektriske impulser via et antal elektrode-punkter til hørenerven, og går dermed uden om de ødelagte hårceller, så den sender informationen direkte til hørenerven og dermed hjernen. På den måde omgås det beskadigede element i hørelsen. Har du behov for at få rådgivning om din hørelse, så kan du altid tage fat på HørNu. Vil du have mere information om cochlear implant, så klik på www.jegvilhøre.dk

Fakta om cochlear implant (CI)

Et CI består af 2 dele, den ydre del (processoren) og den indre del (implantatet). Processoren er en computer der behandler lyden og omsætter den til elektriske impulser. Implantatet består af en del, der modtager impulserne fra processoren, samt en elektrode, der er indopereret i cochlea (sneglen) som stimulerer hørenerven. CI kræver en operation, hvor implantatet og elektroden indopereres. Tildeling, tilpasning samt opfølgning sker på et af de 3 CI centre i Århus, Odense eller Gentofte. Normalt skal man genoptræne hørelsen efter operationen. Varigheden af denne kan være meget forskellig.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder