Kan du høre brandalarmen, når du sover?

Af Christina Hansen   Audiolog Christina Hansen fortæller her om varslingssystemer specifikt målrettet mennesker med nedsat hørelse. De installeres i hjemmet og sikrer, at du kan høre både dørklokke, telefon og brandalarm! Når man har en hørenedsættelse, vil høreapparaterne kompensere for meget af den lyd, man ellers ikke kan høre. Men selv med høreapparater i ørerne, kan der være vigtige lyde, som man har svært ved at opfange. Og derhjemme har man måske ikke altid sine høreapparater på - i hvert fald ikke om natten. Mange oplever derfor en helt reel usikkerhed for, om de kan høre dørklokken eller telefonen, når den ringer. Og frygten for ikke at høre brandalarmen, hvis uheldet er ude, er endnu værre og mindst lige så reel. Som høreapparatsbruger og mor til 3 børn ved jeg desuden at nætterne, hvor høreapparaterne er taget ud, kan gøre os forældre med nedsat hørelse nervøse for, at vi ikke hører vores børn, når de vågner og græder eller kalder. Jeg kan derfor i den grad anbefale, at man benytter sig af de høretekniske varslings- og alarmeringssystemer, der findes, og som er direkte målrettet mennesker med nedsat hørelse. Det er både nemt og bekvemt, og giver en helt anden tryghed i hverdagen.

Tryghed er altafgørende

I mit virke som hørekonsulent har jeg flere gange oplevet, at det ikke kun er høreapparatsbrugeren, der kan opleve utrygheden ved fx ikke at høre dørklokken. Familie og venner kan også have oplevet at skulle besøge eller kontakte en person, som tilsyneladende ikke har været hjemme. Det kan være frustrerende for alle parter, og man kan nemt blive nervøs for, om der er sket noget. Jeg har også oplevet mange familier, som har en aftale omkring en form for tryghedsopkald, hvor der lige ringes en gang om dagen for at høre, om alt er som det skal være. Hvis man så samtidig er usikker på, om ens pårørende overhovedet kan høre opringningen, så forsvinder hele idéen med tryghedsopkaldet. Det kan heldigvis afhjælpes med et ekstra kraftigt ringesignal, eller en kropsbåren vibrator.

Varslingssystemer løser problemet!

Der findes flere gode alarmerings- og varslingssystemer til dette formål. De består som hovedregel af en eller flere sendere, der opfanger lyden og sender den trådløst videre, samt et udvalg af modtagere, der varsler om lyden på en måde, så man ikke er i tvivl om, at der er er noget på færde. Senderne skal placeres tæt ved lydkilden – fx babyen seng, telefonen eller din dørklokke. Modtagerne placeres centrale steder i boligen, hvor du kan se og høre dem – eller alternativt tages med rundt fx i lommen. Der findes typisk tre måder, hvorpå en modtager kan varsle dig: med ekstra høj lyd, med vibration (fx en lommevibrator) eller med kraftigt blink. Flere af modtagerne kombinerer også varsling fra lys, lyd eller vibration i samme enhed.

Smarte features ved de forskellige systemer

Jeg kan anbefale 3 alarmeringssystemer: Signolux Alarmsystem, Phonic Ear Puzzle Pro Alarmsystem og Bellman Alarmsystem. Disse tre systemer er komplette løsninger, der kan fange alle de nødvendige alarmer i hjemmet. Signolux alarmsystemet er nemt i brug og opsætning, og viser meget tydelige billedikoner for de indkomne alarmer. Man kan desuden selv vælge ønskede og let genkendelige lyde, således at varsling fra babyalarmen kan ”græde” som en rigtig baby, brandalarmen kan lyde som en brandsirene osv. Signolux røgalarm har indbygget sender, så den sender lyden direkte til modtagerne, det kunne for eksempel være til Signolux vækkeur med pudevibrator. Signolux systemet har også en Signolux gateway, der kan kobles til din internetrouter, så du kan modtage varslingen via APP på din smartphone. PhonicEar Puzzle Pro alarmsystemet har alle de nødvendige alarmfunktioner og derudover også den særlige feature, at det som eneste alarmsystem på markedet også har en tilhørende teleslynge (Puzzle Loop Pro Teleslyngeforstærker). Det betyder, at TV-lyden dæmpes og alarmlyden fremhæves, hvis der er alarmsignal fra fx telefon eller dørklokke, mens man ser TV.   Bellman alarmsystemet har også alle de gængse alarmfunktioner samt gode muligheder for at forlænge signalet, hvis boligen er stor. Derudover har alarmsystemet en smart håndledsvibrator (Bellman håndledsvibrator), som kan modtage alle indkomne alarmer og varsle med vibration samt tydelig ikonvisning.  

Varsling i specielle situationer

I Tonax løser vi mange spændende varslingsopgaver for mennesker med høreudfordringer. Ud over varsling fra telefon, dør, brandalarm og babyalarm kan vi også lave varsling af diverse lyde, aktiviteter, bevægelser, henvendelser mm.  Vi laver varslinger i folks hjem, på plejehjem og institutioner, men i den grad også på arbejdspladser.  Jeg har fx hjulpet en erhvervsmand, som rejste meget i forbindelse med sit arbejde. Han havde den udfordring, at han ikke kunne høre, når der var nogen ved døren, på de forskellige hoteller, hvor han skulle overnatte. Han havde flere gange oplevet, at personalet var kommet helt ind til ham på hotelværelset, fordi han ikke reagerede på hverken telefonen eller dør. Vi lavede en lille rejsekuffert til ham med dørmåtte med bevægelsessensor, vækkeur samt mikrofon til at opfange røgalarm og telefon. Jeg har også for nylig anvendt et alarmsystem på en sygehusafdeling, hvor den ansatte havde problemer med at høre alarmen, når der blev trukket I snoren på stuerne. Med en lommevibrator, kunne hun reagere lige så hurtigt på alarmkald, som sine kollegaer. Og det er netop hele pointen med sådanne varslingssystemer. De gør hverdagen nem, og de sikrer, at man kan klare hjemmets eller arbejdslivets mange opgaver problemfrit og på lige fod med andre. Det handler dybest set om, at man ikke føler sig udelukket fra hverdagslivets vigtigste lyde - og dermed i den grad om livskvalitet og tryghed i hverdagen.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder