Hvordan får man høreapparater?

Af Mikkel Schramm

Hvordan får man et høreapparat? Og hvem kan jeg have tillid til? Mærkeligt spørgsmål, tænker du måske. Men det er ikke desto mindre spørgsmål, som HørNu meget ofte får. Og det er ikke et dumt spørgsmål, for det danske system er ret kompliceret. I denne artikel vil vi forsøge på objektiv vis at give dig det fulde billede af fordelene og ulemperne ved de forskellige muligheder.

Høreprøve

Når du skal have et høreapparat, starter processen med en høreprøve. Den kan du få hos en privat klinik eller hos en ørelæge. Der er ikke forskel på kvaliteten i høreprøven, men hvis det er første gang du anskaffer dig et høreapparat, skal ørelægen undersøge dig. Er ørelægen enig i, at du kan få glæde af høreapparater, vil han/hun udstede en henvisning til høreapparatbehandling. Med denne henvisning i hånden kan du selv vælge, om du går i det offentlige sygehusvæsen eller i en privat høreklinik.

Det offentlige system

Ulempen ved det offentlige system er, at du skal være tålmodig. I skrivende stund er der mellem 13 og 115 ugers ventetid på at få den første undersøgelse. Du kan altid tjekke ventetiderne på www.mitsygehusvalg.dk. Det er Amgros der styrer indkøb af høreapparater til det offentlige gennem en licitation, som foregår ca hvert andet år. Høreapparatproducenterne har lov til at opdatere de produkter, som de sælger gennem licitationen, men det er som regel ikke den nyeste teknologi, man får via det offentlige. Har du tålmodigheden til at gå gennem det offentlige system, så er fordelen til gengæld, at du låner høreapparaterne gratis i de næste 4 år.

Puljeklinikker

I et forsøg på at reducere de lange ventetider, besluttede man i nogle regioner (primært Region Hovedstad og Region Sjælland) at indføre en ordning, hvor ørelæger kan udlevere høreapparater fra licitationen – de såkaldte puljeklinikker. Fordelen ved at gå til ørelægen er, at ventetiderne ofte er kortere end på sygehuset, og at du låner høreapparaterne gratis på samme måde som på sygehuset. Ulempen er, at kvaliteten ikke altid i top. En stor dansk undersøgelse – EuroTrak – foretaget i 2016, viste at de danskere der havde fået høreapparatet vi en puljeklinik var mindre tilfredse med høreapparatet. I nedenstående figur kan du se, hvor stor en procentdel, der var tilfredse med deres høreapparat afhængigt af, om de fik høreapparatet via en privat høreklinik, på sygehuset eller hos en ørelæge.

Det private system

Hvis du er over 18 år, kan du vælge at gå i en privat høreklinik. I en privat klinik har du større medindflydelse på valget af, hvilke høreapparater du får. Ofte har den private klinik den nyeste teknologi, og du kan stille krav til service, ligesom i enhver anden forretning. Hvis du har fået en henvisning fra din ørelæge er du som nævnt berettiget til at få et tilskud fra det offentlige til køb af høreapparater.

Uafhængige klinikker og leverandørejede klinikker

I Danmark findes der over 300 private høreklinikker. Mange af klinikkerne er ejet af høreapparatproducenter, som naturligvis helst vil sælge sine egne produkter. Det er ret svært at se, hvem der ejer de enkelte klinikker, og derfor har vi lavet denne oversigt for dig.

 • AudioNova – Sonova.
  • Brands: Phonak og Unitron
 • Audika – William Demant.
  • Brands: Oticon og Bernafon
 • Din Hørespecialist – Widex.
  • Brands: Widex
 • Dansk Hørecenter – GN Hearing.
  • Brands: Beltone og ReSound

Hvis du på forhånd ved, at du ønsker et bestemt mærke, så kan det være en fordel at henvende sig til én af ovenstående kæder. Vær opmærksom på, at du i visse tilfælde vil blive tilbudt et produkt, som kun kan efterjusteres i netop deres klinik. Dermed risikerer du at blive ”låst fast” til denne kæde. Derudover bør du sikre dig, at du kan få justeret dine apparater i de næste 4 år, hvor du igen er tilskudsberettiget. Nogle kæder giver dig 2 års gratis efterjustering, og derefter skal du betale for justeringerne.

Uafhængige klinikker

De uafhængige klinikker er ejet af én eller flere hørespecialister. Disse klinikker tager udgangspunkt i din hørelse, og sammen tager I en dialog om, hvilken høreapparatproducent I vil benytte. I mange klinikker har du mulighed for at prøve høreapparater fra to forskellige producenter, så du selv kan vurdere, hvilken lyd du bedst kan lide. På www.hørnu.dk/book-tid kan du se, hvilke uafhængige høreklinikker, der er i nærheden af din bopæl.

Hvad skal jeg vælge?

Det er svært at sige, da det afhænger af, hvilket apparat du ønsker, og hvor tålmodig du er. Vi kan dog henvise til førnævnte undersøgelse – EuroTrak 2016 – hvor man vurderede kvaliteten i behandlingen i det private og offentlige system baseret på svar fra over 13.000 danskere. Her finder blandet andet at

 • 12 % af alle offentligt udleverede høreapparater ender i skuffen, mens det kun er 3 % af de apparater, der er udleveret i privat regi.

Noget kan tyde på, at rådgivning og indstilling af dit høreapparat i nogle tilfælde er mindre god i det offentlige system.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder