Hvad koster et høreapparat?

Af Mikkel Schramm

På HørNu-kontoret får vi meget ofte spørgsmål om, hvorfor det er så dyrt at købe et høreapparat i privat regi. Når vi spørger, hvad man har hørt, at det koster, så er svaret ofte – dkk 20.000,00. Det er tilsyneladende et beløb, som florerer i mange kredse, men et sæt høreapparater koster ikke nødvendigvis så meget.

Tilskud til køb af høreapparater i 2021

Lad os holde os til det faktuelle. Vælger du høreapparatbehandling hos en godkendt, privat forhandler, får du i 2019 et offentligt tilskud på 4.176 kr. for behandling af 1. øre og 2.381 kr. for behandling af 2. øre - dvs. i alt 6.557 kr. for 2 ører. Tilskuddet dækker høreprøve, høreapparat, tilpasning, service og garanti og er inkl. moms. 6.557 kroner er mange penge, men det er sjældent tilstrækkeligt til at dække førnævnte, og derfor bør du forvente, at du skal supplere med en egenbetaling.

Priser på høreapparater

Høreapparatbranchen skal ikke have skyld for at være gennemsigtig. Faktisk er det ekstremt svært at få et overblik over, hvad et sæt høreapparater koster – i hvert fald, hvis man kun tjekker internettet. Vi har også forsøgt at få svar på priser ved at anvende den chat-funktion, der er på nogle af de store kæders hjemmeside. Hos AudioNova fik vi eksempelvis at vide, at vi kunne blive ringet op af en audiolog, hvis vi ønskede priser, men at få en pris på et høreapparat via chatfunktionen var ikke muligt. Vi vil alligevel her forsøge at give dig et lidt bedre overblik over prisen på et høreapparat.

Klinikkerne opererer som regel med 3 eller 4 prisklasser.

  • Prisgruppe 1: 3.000 – 4.000 kroner.
  • Prisgruppe 2: 6.000 – 8.000 kroner
  • Prisgruppe 3: 10.000 – 13.000 kroner
  • Prisgruppe 4: 15.000 – 20.000 kroner

Nogle få klinikker tilbyder høreapparater indenfor det offentlige tilskud. I de fleste tilfælde er disse apparater meget lidt avancerede, og derfor bør du være forsigtig med at vælge disse. Husk på, at der går 4 år før du er tilskudsberettiget igen, og derfor skal høreapparatet være avanceret nok til at dække dine behov i de næste 4 år.

Der er mange ting, som adskiller de enkelte prisgrupper, men prisen dækker selvsagt over, hvor avanceret høreapparatet er. Nedenfor har vi lavet en oversigt over, hvilke forskelle det eksempelvis kan være:

Kanaler: Antallet af kanaler dækker over, hvor mange områder hørespecialisten kan inddele din hørenedsættelse i – lidt ligesom equalizeren på din radio. Et høreapparat med mange kanaler giver hørespecialisten større mulighed for at finjustere høreapparatet. Vær derfor varsom med at anskaffe dig et høreapparat, der ikke har så mange kanaler.

Automatikprogrammer: Et høreapparat ”lytter” til dine omgivelser, og på den baggrund kan det vurdere, om du befinder dig i støjende omgivelser, i bilen eller i helt rolige omgivelser. Jo flere automatikprogrammer høreapparatet har, desto lettere er det for dig at bruge det. De billigste høreapparater har som regel 3 automatikprogrammer, og afhængigt af hvor aktiv du er, skal du overveje om 3 er tilstrækkelig.

Manuelle programmer: Ud over antallet af automatikprogrammer kan man vælge at have nogle nøjagtigt indstillede programmer. Det kan eksempelvis være til dit mødelokale eller et program til kirken, hvor hørespecialisten finindstiller lyden til dig. Du bør vælge høreapparater, som giver dig muligheden for flere manuelle programmer. Som sagt – det er muligt, at du ikke har behov for det i dag, men dit høreapparat skal dække dine behov i de næste fire år.

Streaming: De fleste høreapparater kan i dag streame. Det betyder, at du fx kan sætte en sender til dit TV, så du hører lyden trådløst direkte fra TV til dit høreapparat. Ikke at forveksle med en teleslynge, som er et ældre system, der er mere følsomt overfor interferens (som kan støje i høreapparatet).

MFI: De tre bogstaver dækker over Made For Iphone, hvilket betyder, at høreapparatet har direkte kontakt med din iPhone, så du kan høre alle lyde fra telefonen uden du behøver at købe ekstraudstyr. Derudover fungerer din smartphone som en fjernbetjening, så du kan skifte program, skrue op og ned for lyden, og ofte kan du også justere lyden lidt (give lidt mere bas eller diskant).

Hvilke høreapparater skal jeg vælge?

Inden du henvender dig til en klinik bør du overveje, hvilke behov du har. Hvis du er meget aktiv, og bevæger dig i mange forskellige lydmiljøer, har du måske brug for flere automatikprogrammer. Går du ofte i teateret, biografen eller i kirke, så kan det være gavnligt at have en telespole i høreapparatet, så du kan benytte den teleslynge, der som regel befinder sig i rummet. Bruger du ofte en smartphone, så skal du måske have et høreapparat, der via en ekstra enhed (fx en phone clip) kan streame lyden fra din telefon til høreapparatet. Og anvender du en iPhone er der mange, der finder det praktisk at have et høreapparat, der kan forbindes direkte til iPhone’en (uden en phone clip). Det vil hjælpe din hørespecialist, og dermed dig selv, hvis du er godt forberedt, når du skal drøfte, hvilket høreapparat, som du skal have.

Generelt laver de 6 store producenter, Starkey, Signia, Phonak, Widex, Oticon og ReSound, gode høreapparater, som kvalitetsmæssigt ikke afviger betydeligt fra hinanden. De har lidt forskelligt design, men holder du dig til én af førnævnte producenter, og er det den nyeste version af deres produkter, så bør du være sikret, at kvaliteten er god. Men de har hver deres lyd, og den hørespecialist, som du går til, har måske en præference for et eller to mærker. Det kan være en god idé at holde sig til disse, da hørespecialistens indsigt i disse mærker formentlig skyldes, at de har arbejdet en del med dem, og dermed har erfaringen med tilpasningen af apparatet. Husk, et høreapparat er aldrig bedre end den tilpasning, som hørespecialisten laver. Med andre ord, den finjustering, som din hørespecialist laver, er afgørende for, at du bliver tilfreds med lyden.

Hvorfor er høreapparatet så dyrt?

Vi bliver ofte spurgt, hvorfor et sæt høreapparat koster 20.000. For det første er dette ikke den fulde sandhed. Faktisk er gennemsnitsprisen langt lavere. Vi har lavet en analyse, som indikerer, at den gennemsnitlige egenbetaling (efter det offentlige tilskud) ligger på 4.261 kroner per høreapparat, og altså betydeligt under de førnævnte 20.000.

For det andet udgør selve høreapparatet kun en del af de omkostninger, som du betaler for. I Danmark er man som nævnt berettiget til et tilskud til nye høreapparater hvert 4. år. Det har de private klinikker lagt sig op af, og derfor tilbyder mange klinikker 4 års service, hvor du gratis kan få justeret dine høreapparater (vælger du en klinik, der er godkendt af HørNu, får du altid 4 års gratis justering - tjek her, hvilke klinikker, der er godkendt af HørNu). Men denne service er jo ikke gratis for klinikken. Et høreapparat justeres i gennemsnit 4,5 gange i løbet af de efterfølgende 4 år, og alene lønnen til hørespecialisten løber op i flere tusind kroner i efterjusteringer.  Derudover kan du i de fleste klinikker gratis få lavet service på dit høreapparat i de efterfølgende 4 år. Igen, dette er jo ikke gratis for klinikken, og derfor lægges disse omkostninger også ind i selve salgsprisen. I øvrigt er det jo ret unikt, at man har 4 års garanti på et teknologisk produkt. Går dit TV eller din telefon i stykker, så kan du jo ikke gå ned i forretningen og få det lavet gratis (med mindre du har købt en tillægsforsikring).

Når alt dette er sagt, så ja, høreapparater er dyre uanset om du har købt dem for 2.000 eller 20.000. Men forhåbentlig er du også enig i, at det er ret vigtigt at høre. Uden hørelsen er det svært at kommunikere, og kommunikation er som bekendt helt grundlæggende for at være sammen med andre mennesker.

Så hvad koster høreapparatet?

Har du læst hele denne artikel, så sidder du måske stadig tilbage med spørgsmålet – hvad var svaret på overskriften af artiklen? Jeg forstår godt din frustration over vores u-konkrete svar, men det er meget svært at give et nøjagtigt svar på, da det afhænger af hvordan din hørelse ser ud, og hvilke krav du har til dit høreapparat.

Til gengæld kan vi tilbyde dig en personlig og meget konkret rådgivning, hvis du er medlem af HørNu. Rådgivningen er gratis, og kræver blot, at du enten ringer til os eller besøger os (bestil tid) på vores kontor i København. Er du endnu ikke medlem af HørNu kan du melde dig ind på vores hjemmeside eller udfylde blanketten i vores magasin. Det koster under 1 krone om dagen!

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder