HørNu sender over 1600 høreapparater til 3. verdens lande

Af Mikkel Schramm

For langt de fleste danskere er hørelsen noget, som tages for givet. Vi bekymrer os ikke om det, og udsætter vores hørelse for alvorlige prøvelser. Og skulle vi stå i en situation, hvor vi får sværere ved at høre, så ignorerer vi det ofte. En engelsk undersøgelse viser, at hver 5. person ville ignorere det, hvis de havde en hørenedsættelse. Et studie fra USA viser, at hver 4. person, som giver udtryk for, at de har en god eller fremragende hørelse, rent faktisk har en hørenedsættelse. Mønstret genkendes i Danmark, hvor en analyse af danskernes forhold til hørelsen blandt andet viser, at 88 % af danskerne ikke har testet hørelsen indenfor det sidste år, og kun halvdelen af danskerne med en hørenedsættelse har et høreapparat. Kort sagt – vi bekymrer os ikke om hørelsen!

Og skulle vi rent faktisk gøre noget ved hørelsen, så anskaffer vi os da bare et høreapparat. OK, indrømmet – det offentlige danske system med op til 110 ugers ventetid for at få tjekket hørelsen er langt fra optimalt. Men vi kan rent faktisk anskaffe os et høreapparat, hvis vi enten har tålmodighed eller selv kan betale for en del af høreapparatet i privat regi. Sådan er det ikke alle steder.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO, har 466 millioner mennesker en nedsat hørelse, hvoraf 34 millioner er børn. Det er en stigning på 106 millioner på bare seks år, og WHO estimerer, at 900 millioner mennesker vil have en hørenedsættelse i 2050.

Hovedårsagerne til denne stigning er en voksende aldrende befolkning og risici for øreinfektioner, som opstår på grund af mæslinger, fåresyge og røde hunde. I mange 3. verdens lande bruges ​​lægemidler, der kan skade hørelsen. For eksempel dem, der anvendes til behandling af tuberkulose og malaria. Og derudover udsætter verdens befolkning sig generelt for kraftige lyde gennem personlige lydenheder, på underholdningssteder og på arbejdspladser.

Der skal handles nu

"Medmindre der er indledes en passende indsats, vil næsten en ud af 10 personer have et invaliderende høretab inden 2050. Dette vil i høj grad påvirke deres liv og udgør en betydelig omkostning for sundhedssystemerne. Regeringerne skal handle nu for at forhindre denne stigning og sikre at personer med hørenedsættelse får adgang til de tjenester og teknologier, som de har brug for," siger dr. Etienne Krug fra WHO.

”Nedsat hørelse påvirker mennesker på mange måder. Det påvirker en persons evne til at kommunikere, socialisere, indlære, arbejde og nyde livet. Det øger fattigdom, social isolation og følelser af ensomhed. Hos ældre mennesker er høretab forbundet med kognitiv tilbagegang, hvilket øger risikoen for depression og demens. Uadresseret høretab koster lande ca 750 milliarder US dollars om året i direkte sundhedsomkostninger og tab af produktivitet,” konstaterer dr. Etienne Krug.

Konsekvenserne er med andre ord ret alvorlige, og hvis de enkelte regeringer ikke gør noget nu, så vil problemet blot blive værre. Udfordringen er, at mange af de lande, hvor færrest har fået behandlet hørelsen, i forvejen kæmper med problemer som sult, krig og generel fattigdom, og derfor prioriterer de ikke, at deres befolkning kan høre.

Tilbage i 2016 tog HørNu en beslutning om, at vi har et ansvar, og derfor lavede vi kampagnen AfriCanHear, som havde til formål at indsamle brugte høreapparater til 3. verdens lande. Vi tog kontakt med de uafhængige private klinikker, som vi samarbejder med, og spurgte, om de ville være interesseret i at hjælpe med at indsamle brugte høreapparater. Alle ”vores” klinikker – uden undtagelse – sagde ja til at hjælpe med at fortælle om det, og derefter gik det stærkt. Brugte høreapparater strømmede til HørNu fra alle egne af Danmark. Faktisk modtog vi over 1½ år i gennemsnit 100 apparater om måneden.

I foråret 2018 indgik Starkey Hearing Foundation og HørNu et samarbejde, hvor HørNu sender de brugte høreapparater til Starkey Hearing Foundation, hvorefter de rengør, tester, pakker og sender høreapparaterne ud til fondens medarbejdere i 3. verdens lande.

Over de næste sider kan du læse, hvordan Starkeys program fungerer, og hvad du kan gøre for at hjælpe.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder