Hold godt øje med dine ører

Af Mikkel Schramm

Sommeren er over os. Det er skønt, men nogle af de aktiviteter, som vi dyrker om sommeren kan være skadelige for vores ører.  Alle der svømmer, rejser og er udendørs kan let få behov for hjælp til øreproblemer. Her ses de mest almindelige øreproblemer, som læger oplever i løbet af sommeren. Og selvfølgelig har vi et par råd med på vejen.

  1. Musikfestivaler og fyrværkeri kan føre til en hørenedsættelse

Der er utallige undersøgelser, som bekræfter det samme. Hvis du udsætter dine ører for koncerter med meget lyd eller fyrværkeri, så er risikoen for en hørenedsættelse betydelig. Dit øre består af tre dele: det ydre, mellemøre og indre øre. Forestil dig, at du sidder på stranden og lytter til vandet, der rammer sandet. Lydbølger går ind i det ydre øre og videre ind i mellemøret via en smal passage kaldet øregangen. Når disse lydbølger rammer din trommehinde, begynder den at vibrere.  Når disse vibrationer rammer dit indre øre, sender følsomme hårceller nerveimpulser til din hjerne, og her omsætter hjernen lydbølgerne til forståelse – og sådan hører du bølgerne, der bryder mod sandet.

Hvis en lyd er for høj, kan det ødelægge de hårceller i det indre øre, der sender de nødvendige nerveimpulser til din hjerne. Dette er et sandsynligt scenarie, hvis du har gentaget eller været udsat for længerevarende eksponering af lyde over 85 decibel. Det kan endda ske efter en enkelt eksponering af høj lyd. Interesseorganisationen Dansk Live har udarbejdet retningslinjer omkring lydniveauet til koncertarrangører.  Heraf fremgår det, at arrangøren skal lave en 15 minutters måling, hvor det lydtrykket ikke må være over 103 dB. Da dette er en måling, der vurderer det gennemsnitlige lydtryk, kan lyden i visse perioder være langt over 103 dB, og som det fremgår af modellen ”Lydeffekter” er det få minutters eksponering, der kan lede til en hørenedsættelse.

Problemet med en hørenedsættelse er, at du ikke mærker den med det samme. Din hørelse falder over tid, indtil din verden begynder at lyde ulden. Der er også en risiko for, at du vil opleve en ringen i dine ører (også kaldet tinnitus) eller en ringere hørelse i timer efter en højbegivenhed.

Går du til koncerter eller festivaler, så bør du anskaffe dig nogle gode ørepropper – helst nogle støbte propper, der passer til dit øre, da disse er langt mere effektive.

  1. Lette og lande med fly

Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor babyer skriger, når et fly letter eller lander? Det hænger sammen med den tynde passage mellem din næse og øret, som vi kalder det eustakiske rør. Disse rør regulerer trykket i mellemøret, så det er det samme som trykket uden for din krop.

Når et fly starter, falder lufttrykket. Det vil typisk få noget af luften til at forlade mellemøret, så der er en ubalance. Når flyet lander, stiger lufttrykket hurtigt, og så vil der komme for meget luft komme ind i mellemøret. I begge disse tilfælde kan dine ører føles tilstoppede, hvilket kan forårsage ubehag eller smerte.

Selv om det er mest sandsynligt, at det sker hos børn, fordi deres eustakiske rør er mindre, kan det også påvirke voksne. Man er særligt sårbar, hvis man er forkølet eller har allergi. Infektion eller betændelse kan få det eustakiske rør til at svulme op, hvilket fører til pres og smerte. I ekstreme tilfælde kan trykket føre til en perforeret trommehinde.

Hvis du har tilbøjelighed til at få prop i øret eller smerter, når du flyver, skal du prøve at bruge tyggegummi under start og landing. Dette åbner de eustakiske rør, så luften i mellemøret kan udlignes. Man kan også klemme sine næsebor sammen og blæse blidt næsen, hvilket kan hjælpe med at udligne trykket.

  1. Svømmeører – og nej vatpinde hjælper ikke

Hvis du bruger meget tid i vandet, er der risiko for en hudinfektion i øregangen. Vand kan blive fanget i øregangen, og bakterier og svampe kan lide at vokse i varme, våde omgivelser. Mange tror, at det er en god ide at bruge vatpinde for at fjerne vand eller fugt i øregangen. Brug af vatpinde kan ridse øregangen, som skaber et godt grundlag for bakterier eller svampe, der kan forårsage en infektion. Desuden kan du beskadige de fimrehår, som dit øre bruger til at føre skidt og snavs ud af øret.

Tegn på, at du måske har svømmeøre, er kløe i øret og smerte, der intensiverer, hvis du trækker i dit ydre øre. Du kan opleve at få feber, at øret er tilstoppet eller at der kommer væske fra dit øre. Du bør søge læge, hvis du har symptomer på et svømmeøre. Lægen vil formentlig skrive en recept på noget antibiotika.

  1. Stress af at rejse kan give smerte i øret

At tage på ferie skal hjælpe dig med at slappe af, men selve processen med at rejse kan medføre stress. Hvis du spænder i kæberne, når du stresser, kan slid på din kæbe forårsage øresmerter. Smerten kan sprede sig til øret fra kæbeleddet. Hvis du har ørepine ledsaget af andre symptomer som hovedpine, problemer med at bide eller tygge, og har svært ved at åbne munden, bør du lave en aftale med din tandlæge for at se, om det er din kæbe, der er problemet.

  1. Sjov på vandet kan føre til en brudt trommehinde

Hvis du lander direkte på dit øre efter at have siddet på en vandtube eller vandski, kan din trommehinde sprænge. Det samme gælder, hvis du dykker for hurtigt under vandet. Både en pludselig ændring i trykket i øret (som fx ved at dykke) eller et direkte traume (som at lande direkte på øret i vandet) kan få din trommehinde til at sprænge. Det opleves lige så ubehageligt, som det lyder. Trommehinden har mange nerver, så det kan være meget smertefuldt.

Efter den første smerte kan det hurtigt føles bedre, fordi hullet i din trommehinde gør det muligt for trykket i mellemøret at tilpasse sig. En perforeret trommehinde kan forårsage symptomer som væskelækage fra øret, svimmelhed der kan fremkalde kvalme eller opkastning, høretab og ringetone i øret. Pas på, at der ikke kommer noget ind i mellemøret gennem hullet i trommehinden, da der er en øget risiko for infektion.

Små huller i trommehinden kan heles på cirka to måneder. I mellemtiden bør du forsigtigt lægge bomuldskugler i dine ører, når du bader (for at holde vandet i ude af mellemøret) og undgå at svømme. Hvis din brudte trommehinde ikke heles af sig selv, bør du søge læge. I sjældne tilfælde kan en perforeret trommehinde forårsage permanent høretab.

Hvis du tror, at du har fået hul i trommehinden og føler dig ekstremt svimmel, har feber, hører meget højt, har ringen for ørerne, hører dårligt eller det gør meget ondt, kan det skyldes en infektion. Lav en aftale med ørelægen for at finde ud af det bedste behandlingsforløb.

I Danmark er der indført mange initiativer til at informere om vandkvaliteten, men det kan du ikke altid forvente i udlandet. Hold derfor godt øje med dine ører og rigtig god ferie!

 

Kilder:

Dansk Live

Sundhedsstyrelsen

Sundhed.dk

National Institutes of Health

 

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder