God lyd i telefonen – med hjælp fra høreteknik

Af Christina Hansen 

Jeg har altid telefoneret med venstre øre, fordi det er det øre, jeg hører bedst på. Ikke fordi min hørelse er så nedsat endda, men det føles alligevel mere trygt at anvende det øre, der hører bedst.

Telefoni er en vigtig del af vores fritids- og arbejdsliv. Og selvom man kan klare meget på sms, så er der bare en række situationer, hvor det er helt afgørende, at vi kan høre at telefonen ringer, og hvad der bliver sagt i den anden ende af røret!

Gennem mit arbejde som hørekonsulent, har jeg igen og igen mødt mennesker, der på den ene eller anden måde har haft besvær med at høre, hvad der bliver sagt i telefonen. Jeg har visiteret til rigtig mange fastnettelefoner med ekstra styrke, eller streamere der kunne sende lyden direkte til høreapparaterne. Jeg må ærligt indrømme, at jeg tidligere også har guidet mange til at føre telefonrøret op til mikrofonen over øret for bedre at kunne høre. Men den løsning er ikke ideel – særligt ikke når der findes høreteknik, der afhjælper problematikken.

Fastnettelefoner med ekstra høj lyd

Valget af telefonløsning kan afhænge af alder og livssituation. Mange seniorer trives godt med at have en fastnettelefon, som står det samme sted, og som har en høj og tydelig lyd og et tastatur, der er til at se og trykke på. I den forbindelse er der særligt to fastnettelefoner, jeg vil fremhæve. Geemarc Amplipower 40 er en ”bestseller”.  Den har en meget høj forstærkning af både ringetone og telefonlyd uden, at den forvrænger stemmen mærkbart. Den kan således anvendes til de allerfleste uafhængig af deres hørenedsættelse. Jeg kan også anbefale Flashtel Comfort 3. Den har har et lidt smartere design og et magnetisk rør, som sikrer, at selv usikre hænder får placeret røret korrekt efter brug. Flashtel Comfort 3 er rigtig god til dem, der har behov for forstærket lyd, men som ikke har en meget kraftig hørenedsættelse.

Mobiltelefon med lydforstærkning

De seneste år er der dog flere og flere, som er gået helt væk fra fastnettelefoner og i stedet kun anvender mobiltelefon eller smartphone. Når vi taler mobiltelefoni er der to muligheder; den ene er at købe en mobiltelefon, som er kraftig nok i sig selv. Den anden er at koble noget lydforstærkning på sin eksisterende smartphone/mobiltelefon, således at den bliver kraftig nok.

Hvis man foretrækker en nem mobiltelefon, hovedsagelig til opkald, med en rigtig god ekstra lydforstærkning, så er CL8500 en god og anvendelig klaptelefon med både ind- og udvendig LCD-skærm.

 Tilbehør til din smartphone

Teknologien forbedres hele tiden; mange høreapparater kan nu sende lyden fra mobiltelefonen direkte til høreapparaterne. Men der er stadig lidt begrænsninger i dette. Jeg bruger selv høreapparater med direct streaming, som det hedder. Det giver mig mulighed for at høre lyden, også fra filmklip osv., direkte fra mobilen i mine høreapparater. Der er dog ikke nogen mikrofon til at opfange min stemme, så jeg må stadig holde mobilen i nærheden af min mund, når jeg telefonerer, hvilket ikke giver en håndfri løsning til bilen. Derfor er der stadig brug for høretekniske løsninger til mobiltelefonen, på trods af høreteknologiens store fremgang på dette område.

Høreapparatsspecifikke streamere

En god løsning kan være en streamer. Streamere findes i stort set lige så mange typer, som der findes høreapparatfirmaer. Det vigtigste er her, at man får en streamer, som kan kommunikere med de høreapparater man har. Vi opsætter rigtig mange streamere, der bevilges via folks kommuner. Men da det ikke er altid, at kommunen bevilger de høreapparatspecifikke løsninger, så køber mange dem også selv via vores hjemmeside. Streameren parres med høreapparaterne og mobiltelefonen og fungerer dermed som bindeled mellem mobiltelefon og høreapparater. Streameren har en lille indbygget mikrofon, som opfanger din stemme, så den du taler med, kan høre dig uden, at du behøver at have din telefon på dig.

Mobilhalsslynger

En anden løsning kan være en mobilhalsslynge. Det er i praksis en lille teleslynge, du tager om halsen. Mobilhalsslynger passer til alle høreapparater – uanset mærke – blot høreapparatet har indbygget telespole. Derfor behøver man ikke skifte mobilhalsslyngen ud, hvis man får nye høreapparater eller skifter hørapparatmærke. I nogle situationer kan teleslynger dog opfange noget støj fra andre elektroniske installationer, som kan forstyrre signalet. Skulle dette blive et problem, kan man vælge en streamer i stedet. Halsslynger fås i to udgaver; en som tilsluttes med ledning, og en der tilsluttes via bluetooth.

En god halsslynge med ledning er fx Soolai halsslynge. Den er simpel i sin brug og sættes blot i, der hvor man ville have sat det almindelige headset. Vil man hellere have en trådløs løsning, som også forstærker lyden yderligere, er Clearsound Quattro 4.0 Lite en oplagt mulighed. Clearsound Quattro 4.0 Lite fungerer i praksis som en streamer, men man skal selv være opmærksom på at skifte høreapparaterne over på telespole programmet for at høre lyden. Clearsound Quattro fås desuden også med en tilhørende bordmikrofon, hvilket for nogen kan være en stor fordel, som du kunne læse i sidste udgave af magasinet HørNu, hvor jeg fortalte om samtaleløsninger.

Læs mere om telefoni på arbejdspladsen i næste nummer af Magasinet HørNu

Telefoni på arbejdspladsen kræver ofte en noget mere kompleks høreteknisk løsning end telefoni i fritiden.  I Tonax kommer vi rundt i hele landet og laver erhvervstelefoni til mennesker med hørenedsættelse. I næste nummer af HøRNu fortæller jeg om, hvor afgørende det kan være for varetagelsen af jobbet, at man rent faktisk kan høre, hvad der bliver sagt i telefonen, samt hvad man kan gøre for at forstærke lyden!

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder