Friheden til at vælge

Af Mikkel Schramm

Du er måske ret træt af at høre om valg! Men i dette tilfælde handler det ikke om politik, men om muligheder for at optimere din hørelse.

HørNu laver statistik over de mange henvendelser vi får i løbet af året. På den baggrund kan vi se, hvad det er for spørgsmål, der optager danskerne. 57 % af henvendelserne drejer sig om, hvor man skal anskaffe sig sit høreapparat. Forståeligt nok, for der er ifølge audiologi.dk 397 offentlige og private klinikker at vælge mellem i Danmark. Det er en god ting, for det betyder, at der aldrig er særlig lang vej til at få hjælp med hørelsen.

Af førnævnte 57 % henvendelser er det næsten 80 %, som på forhånd ved, at de vil have et høreapparat i privat regi. Årsagerne er velkendte, og her skal det blot nævnes, at kvaliteten på apparaterne ofte er bedre, og ventetiden kortere end i offentlig regi. Men fra de mange samtaler med HørNu’s medlemmer, kan vi konstatere, at der er meget få, der ved, hvad forskellen på de enkelte klinikker er.

Helt firkantet sagt findes der i Danmark 2 forskellige typer af private klinikker. Klinikker ejet af høreapparatproducenterne og klinikker, der er ejet af privatpersoner. Denne forskel er ret væsentlig for dig, der skal anskaffe sig nye høreapparater, da de klinikker, der er ejet af producenterne sjovt nok primært sælger høreapparater, som de selv producerer. Dermed ikke sagt, at det er dårlige apparater, som man får hos i de leverandørejede klinikker. Men ofte har man ikke muligheden for at vælge mellem forskellige mærker af høreapparater, hvilket ikke er så heldigt. Ulempen består i, at lyden i høreapparaterne ikke er ens. Nogle foretrækker måske lyden fra et Widex apparat, mens andre ønsker lyden fra et Phonak produkt, men går du i én af de leverandørejede klinikker, har du oftest ikke friheden til at vælge apparatet.

Netop denne forskel på ydelsen i klinikkerne er en ting, som vi snakker med HørNu medlemmerne om. De klinikker, der ikke er ejet af producenterne har vi valgt at kalde uafhængige klinikker, da de ikke er afhængige af at sælge et bestemt mærke, og dermed kan du som regel selv vælge, hvilket mærke apparat, du ønsker.

Tillid til klinikken

Fra samtalerne med vores medlemmer ved vi, at mange danskere, der skal anskaffe sig et høreapparat, har hørt dårlige historier om private klinikker. Derfor har HørNu lavet sin egen certificering. Formålet med certificeringen er, at du kan føle dig sikker på at blive behandlet ordentligt. Omkring 50 af de uafhængige klinikker er blevet certificeret af HørNu.

Hvem er de?

Klinikkerne kan være et enkeltmandsfirma, hvor ejeren har etableret klinikken for at yde en mere personlig service. Faktisk har mange af ejerne af de HørNu certificerede klinikker arbejdet i de leverandørejede klinikker, og har et ønske om at være herre (eller kvinde) i eget hus. Tag for eksempel Keld Stenbak. Efter 4 år i én af de leverandørejede klinikker valgte han at starte den private uafhængige høreklinik, VelLyd, i Aalborg. ”Nu kan jeg give mine kunder muligheden for at afprøve 2 forskellige slags høreapparater. Jeg vejleder dem selvfølgelig om forskellen på de forskellige mærker, men det er væsentligt, at det er dem selv, der vælger, hvilket høreapparat, de vil have. Det er jo dem, der skal gå med dem de næste 4 år,” smiler Keld. ”Derudover er der det psykologiske parameter, at kunden bliver mere involveret i høreapparatet, da de selv vælger, hvilket høreapparat, der lyder bedst. Og ikke et høreapparatmærke, som jeg har valgt for dem.”

Friheden til at vælge virker

Ikke så mærkeligt, så giver friheden til selv at vælge sit eget høreapparat tilfredse kunder. ”Jeg er fortsat aktiv på arbejdsmarkedet og kører en del i bil, hvor jeg hører mange lydbøger, men kunne godt mærke, at min hørelse var på retur,” fortæller Carl Lundø, der har fået høreapparater hos Lotte Møller, der ejer Høremobilen i Havndal. ”Jeg undersøgte mulighederne på det private marked, men oplevede desværre, at det mange steder handler om at sælge mig den dyreste løsning. Men så hørte jeg om Høremobilen, og her har oplevelsen været helt anderledes. Lotte tager udgangspunkt i mit behov, og det har været et betryggende samarbejde, og nu har jeg et høreapparat, der passer nøjagtigt til mit behov,” smiler Carl Lundø.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder