Får unge en permanent hørenedsættelse af sine hovedtelefoner?

Af Mikkel Schramm

Hvis kvaliteten af dit barns hovedtelefoner ikke er god og barnet bruger hovedtelefonerne ofte, så kan de være årsag til en permanent hørenedsættelse hos små børn, viser en ny undersøgelse.

Friheden til at sætte et par hovedtelefoner på, og lytte til musik overalt, og på et hvilket som helst volumen, er noget, som folk har nydt siden introduktionen af ​​Walkman’en i 1979. I dag giver smartphones os mulighed for at lytte til meget mere end vores yndlingssange gennem et par hovedtelefoner. Vi bruger smartphones til podcasts, streaming af film, spil og telefonopkald, og dermed er der mange årsager til, at flere mennesker bruger hovedtelefoner i længere perioder hver dag.

Men al den tid vi bruger på at pumpe lyd direkte ind i vores ører, beskadiger vores hørelse - især børn, der ofte sætter lydstyrken for højt over for lang tid. Vi har længe vidst, at langvarig udsættelse for kraftige lyde vil føre til en hørenedsættelse, og ifølge en undersøgelse fra 2011-2012 fra det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har 40 millioner voksne i USA under 70 år en hørenedsættelse, som skyldes længerevarende støj. I Danmark anslås det, at vi runder 1 million danskere med en hørenedsættelse i 2030. Det beror blandt andet på den måde, vi behandler hørelsen på i dag.

En nyere undersøgelse fokuserer på den specifikke forbindelse mellem brug af hovedtelefoner og hørenedsættelse hos børn. Den undersøgte 3.116 unge mellem 9 og 11 år - den største undersøgelse af sin art i denne aldersgruppe. 40 procent af de unge brugte bærbare lydenheder. Denne gruppe var mindre i stand til at høre højfrekvente lyde på grund af støjrelateret hørenedsættelse end deres jævnaldrende, der ikke brugte bærbare lydenheder.

Forskere bemærkede, at disse børn også var for unge til at have høreskader fra andre støjende kilder, som støjende koncerter eller sportsbegivenheder. De konstaterer dog, at der er behov for yderligere undersøgelser for at bekræfte deres resultater.

Støjrelateret hørenedsættelse

Støjrelateret hørenedsættelse kaldes undertiden delvis døvhed. Det sker, når hår i det indre øre (cochlea) bliver beskadiget af høj støj. Når dette sker, høres højfrekvente lyde - som fuglesang - måske ikke længere så godt eller slet ikke af det berørte øre. Ofte er denne type hørenedsættelse også permanent. Tinnitus (ringen i ørerne) forekommer også almindeligt efter langvarig udsættelse af kraftig støj og kan også være permanent.

Jackie Clark, ph.d.-professor ved University of Texas i Dallas opfordrer forældre til at holde et skarpt øje med lydstyrken i deres barns hovedtelefoner. "Auditiv træthed af at lytte gennem høretelefoner i mange timer, selv på et fornuftigt niveau, kan forårsage tinnitus," siger Clark. Hun mener, at dette kan være et resultat af, at man ikke lader ørerne hvile længe nok. Hun påpeger dog, at der er en række grunde til, at en person kan udvikle tinnitus.

Hvornår skader lyd mine ører?

De fleste forskere er enige om, at 85 decibel er det niveau, hvor hørelsen kan blive beskadiget, hvis man udsættes for dette lydniveau i en længere periode. Til sammenligning foregår en normal samtale på ca. 60 decibel, mens en betonblander, der står uden for dit kontor ligger på omkring 85 decibel. Det er højt nok til at begynde at påvirke din hørelse efter kun otte timer.

Der skal ikke så meget til at komme over de 90 dB. Her på redaktionen målte vi 90 dB i Københavns Metro, mens både et fly der letter og et ordentlig tordenskrald rammer 120 decibel, hvilket kan forårsage øjeblikkelig skade på hørelsen. De fleste bærbare lydenheder har en maksimal lydstyrke over 100 decibel, og det kan forårsage permanent skade på hørelsen efter kun 15 minutter.

Yderligere sundhedsrisici ved kraftig støjeksponering

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) konstaterer, at de der regelmæssigt udsættes for kraftig støj, har andre sundhedsmæssige konsekvenser udover høretab, såsom:

  • højt blodtryk
  • øget hjertefrekvens
  • hjertekar sygdomme

Ifølge Clark kan andre sundhedsmæssige konsekvenser omfatte "manglende evne til at koncentrere sig, søvnbesvær, hovedpine og endog for tidlige fødsler".

Har mit barn en hørenedsættelse?

I en redegørelse fremlægger CDC dokumentation for, at hørenedsættelse kan påvirke et barns evne til at udvikle tale, sprog og sociale færdigheder. Også tegn og symptomer på en hørenedsættelse kan være forskellige for hvert enkelt barn. Nogle symptomer på hørenedsættelse hos børn er, at de sætter tv-volumen meget højt, ikke gør som du beder om (fordi det ikke har hørt dig), hvilket giver indtryk af, at de ignorerer dig, eller at barnet ofte siger "hvad?".

John Bent er læge på børneafdelingen på børnehospitalet i Philadelphia. Han forklarer, at tinnitus kan være svært for yngre børn at forklare. De kan beskrive ringen i ørerne som en summende bi, togfløjte eller som når vinden blæser. De har tendens til at blive mere irritable og bliver let forstyrrede, hvis de befinder sig i støjende omgivelser, som fx en støjende restaurant eller en fødselsdagsfest, hvilket kan forværre tilstanden. Der er desværre ingen pålidelig behandling for tinnitus. ”Det er et symptom på et beskadiget øre. Men det kan blive bedre, hvis den høje støjeksponering stoppes."

John Bent advarer også om, at en ubehandlet hørenedsættelse kan have alvorlige konsekvenser. "Følgevirkninger af en ubehandlet hørenedsættelse er omfattende, og indbefatter tale- og sprogvanskeligheder, kognitiv tilbagegang og social dysfunktion," siger han.

Hvordan kan forældre beskytte børns hørelse?

De seneste analyser viser, at omkring 17 procent af teenagere har tegn på en hørenedsættelse. Årsagerne kan være at lytte til musikafspillere ved høj lydstyrke, høje lydtryk ved koncerter eller sportsbegivenheder samt støjeksponering fra maskiner som græsslåmaskiner (90 decibel), elværktøj (100 decibel) eller landbrugsmaskiner (op til 120 decibel).

En måde man kan hjælpe sine børn, er at købe støjreducerende hovedtelefoner. Ved at bruge støjreducerende hovedtelefoner eller headset kan unge være mere tilbøjelige til frivilligt at reducere lydstyrken af ​​den musik, der spilles. Årsagen er, at støjreducerende hovedtelefoner reducerer omgivende støj, hvilket gør det lettere at høre musikken ved et lavere volumen.

Hos HørNu anbefaler vi ligeledes, at forældre er opmærksomme på lydniveauet i de miljøer, som børnene befinder sig i. Find ud af hvilke miljøer, der skader deres hørelse og begræns barnets eksponering så meget som muligt. Der findes flere gratis app’s, der måler støjniveauet, og viser dig, om støjniveauet er skadeligt. Sørg også for at barnet ikke skruer for højt op for hovedtelefonerne. En god tommelfingerregel for lyden i hovedtelefonerne er, at hvis andre kan høre musikken, når barnet bruger hovedtelefoner eller ørepropper, så er musikken for høj." Som bekendt bør forældre også lede ved at være et godt eksempel for sine børn. Så husk at skrue ned for dine egne hovedtelefoner. Det handler også om de voksnes hørelse. Derudover bør man være opmærksom på, at børns legetøj også kan udgøre en risiko. Køb stille legetøj eller legetøj, der har en lydstyrkekontrol og indstil det til det laveste volumen.

Konklusion: Information og løbende test af din hørelse!

Selv om forældrene ikke kan styre enhver lyd deres barn hører, kan de tage forebyggende skridt for at minimere potentielle risici. Tal med dit barn om de konsekvenser, som høje lyde har for deres hørelse, så de kan træffe et smart valg næste gang de beslutter at skrue op for musikken.

Endelig er det væsentligt at være bevidst om, at hørelsen ikke er en konstant faktor. Hørelsen kan rykke sig fra år til år, og derfor er det vigtigt, at man mindst én gang om året tjekker hørelsen. Hvis du ønsker at få tjekket hørelsen, så kontakt HørNu, og få en gratis og uforpligtende høretest.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder