Eksperter: Tjek hørelsen hvis du har været syg med Covid-19

Covid-19-patienter kæmper med alt fra feber og tør hoste til vejrtrækningsbesvær, åndenød og smerter i brystet. Nu er der noget der tyder på, at man risikerer at få en hørenedsættelse, som følge af sygdomen.

Kraftig hørenedsættelse efter Covid-19

Amerikanske Michael Goldsmith vågnede i sensommeren 2020 op efter 22 dage i en ventilator. ”Da jeg vågnede, troede jeg, at jeg havde sovet i flere år,” husker Michael Goldsmith tilbage. Michael havde blodpropper i benet, og kunne ikke bevæge skuldre og armene. Samtidig havde han det, som han beskriver som ”statisk” i ørerne – en kraftig hørenedsættelse. ”Jeg kan kun høre en lille smule,” fortæller Michael. Ifølge Laurie Jacobs, som er læge på Covid-19afdelingen Hackensack University Medical Center er forekomsten af patienter med hørenedsættelse som følge af Covid-19 meget lille. ”Jeg har set meget få patienter, som oplever høretab, men vi ved det ikke endnu,” forklarer Laurie Jacobs.

Håndfuld rapporterede tilfælde

Dykker man ned i International Journal of Audiology ser man dog, at der siden i ​​sommer er rapporteret om en håndfuld tilfælde af høretab. Læger i Storbritannien fortæller, at det er muligt, at virussen kommer ind i de indre øre celler og forårsager celledød her. Laurie Jacobs bekræfter, at det er muligt, at Covid-19 relateret høretab overses. Ifølge Laurie Jacobs er vi fortsat på usikker grund. Det er ifølge hende en risiko for, at læger og patienter ganske enkelt ikke får det rapporteret det. ”Vi kender ganske enkelt ikke mørketallet,” siger hun.

BMJ anbefaler at teste hørelsen

British Medical Journal (BMJ) er opmærksomme på den mulige risiko. På trods af en overflod af papirer i litteraturen, der beskriver SSNHL (Sudden onset sensorineural hearing loss eller på dansk ”pludselig høretab), er der kun få rapporterede tilfælde af høretab efter COVID-19, hvoraf ingen er rapporteret i Storbritannien. Men BMJ bekræfter at man har fundet fire tilfælde, og opfordrer patienter og læger til at få hørescreenet patienter, der har været syge med Covid-19. Samtidig minder BMJ om at en hørenedsættelse kan have forskellige alvorlige følgevirkninger (her kan du se de alvorligste følgevirkninger af en ubehandlet hørenedsættelse). ”Man kan let overse en hørenedsættelse, når man har fokus på Covid-19”, fortæller Laura Jacobs. Michael Goldsmith arbejder hårdt på at blive rask igen, og fik i efteråret en cochlear implantation, som sætter ham i stand til at høre omkring 50 procent af sin normale hørelse. Det kan tage op til et år efter en operation før hans hørelse at være fuld styrke igen. Vil du have tjekket hørelsen, så tryk her.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder