Eksperimenterende behandling kan reducere kronisk tinnitus

Af Sofie Andersen

En forskningsgruppe har måske taget de første skridt mod udviklingen af en effektiv behandling af det udbredte og ofte invaliderende høreproblem, tinnitus. Hele 15 % af den canadiske befolkning lider af kronisk tinnitus, som kendetegnes af en konstant ringen eller summen for ørene. Den opfattede lyd påvirker i mange tilfælde koncentrationen, og kan være høj nok til, at selv de mest almindelige gøremål er svære at udføre.

Der er ingen kur mod kronisk tinnitus, og de eneste muligheder for at håndtere tilstanden er med samtaler, der har til formål at mindske bevidstheden omkring lydene, og ”lydterapi”, som bruger andre lyde til at maskere tinnitussen. Men nu har en gruppe af amerikanske og canadiske forskere testet, om roden til problemet kan behandles med et apparat, der frigiver lyd og sensorisk stimulation. Apparatet, som er udviklet og patenteret på University of Michigan, frigiver forbigående lyde gennem hovedtelefoner, samt små elektriske impulser på halsen eller kinden.

Reducerer tinnitus markant

Et studie, som blev udgivet i journalen Science Translational Medicine, viste at apparaterne reducerer den oplevede volumen af tinnitussen signifikant hos mere end halvdelen af testpersonerne. I to tilfælde fjernede apparatet fuldstændigt symptomerne.

Dr. Larry Roberts, som er forsker på the Human Neural Plasticity Lab på McMaster University I Hamilton og som har deltaget i udviklingen af apparatet, forklarer at der i de seneste år er sket en signifikant udvikling med den videnskabelige forståelse for tinnitus. Tidligere antog man, at tinnitus udsprang af problemer i det indre øre, men nylig forskning peger på, at en del af hjernen, som kaldes cochlear nucleus, også er involveret.

Neuroner i denne struktur, som er lokaliseret i hjernestammen, modtager normalt signal fra ørerne, når de opfanger lyd. Disse neuroner kaldes fusiform-celler, og kan beskadiges, enten i takt med stigende alder eller ved udsættelse for høje lyde. Bliver fusiform-cellerne beskadiget, holder de op med at modtage signaler fra ørene, og fungerer ikke længere normalt.

“De begynder på en måde at snakke med sig selv,” forklarer Roberts til CTVNews. Det er denne vedblivende ”snak”, som skaber den summen eller ringen, som er kendetegnende for tinnitus.

Kombination af lyd og strøm

Anden nylig forskning har vist, at cochlear nucleus ikke kun modtager signaler fra øret, men også fra berøringsfølsomme celler i nakke, hals og ansigt, som kaldes somatosensoriske fibre. Nogle mennesker med tinnitus kan, ved at spænde i kæben, eller trykke på ansigt eller nakke, få tinnitussen til at forsvinde midlertidigt.

Roberts og en forskningsgruppe fra University of Michigan, som ledes af dr. Susan E. Shore, har samlet en gruppe, som lider af denne type tinnitus, og har testet deres apparater på dem. Roberts forklarer, at ved at afspille lyde gennem hovedtelefoner sammen med små elektriske impulser i nakken, kan apparatet fokusere på de uregerlige fusiform-celler, og få dem til at fungere på normal vis.

”Hvis man præsenterer auditive og somatosensoriske stimuli samtidig, men adskilt af et kort interval på fem millisekunder, kan man styre aktiviteten i fusiform-cellerne,” siger hun.

Tinnitus bliver reduceret

Tyve patienter brugte apparaterne derhjemme, og deres resultater blev sammenlignet med patienter, som havde fået apparater, som kun afspillede lydene, og altså ikke udsendte de elektriske impulser. Elleve af deltagerne mente at produktet reducerede volumen af deres tinnitus, og to mente at deres tinnitus var helt væk.

Selvom to ud af tyve ikke virker signifikant, siger Roberts, at det er ualmindeligt at finde nogen, som ved hjælp af de behandlingsmuligheder der er til rådighed i dag, bliver helt symptomfrie. De andre deltagere, som også mente at de havde gavn af apparaterne, oplevede at lyden blev mindre skarp, og volumen af tinnitus faldt med omkring 12 decibel.

“Det er faktisk en del, da gennemsnittet af lydtrykniveauer angivet ved tinnitus er 20 decibels,” siger Roberts. “Og jeg kan forsikre dig om, at de fleste personer med tinnitus ville være meget glade for at halvere lydstyrken.”

Studiet fik deltagerne til at bruge apparatet i 30 minutter hver dag i fire uger. Efter endt behandling vendte deltagernes tinnitus tilbage indenfor en uge. Roberts forklarer at behandlingen ikke er en kur; når fusiform-cellerne igen modtager forkerte signaler fra øret, begynder de at ”snakke” med hinanden igen, og tinnitussen vender tilbage.

Fase 2

Roberts fortæller, at studiet i den næste fase vil undersøge, om tinnitussen kan holdes væk i længere tid ved at forlænge behandlingssessionerne. Indtil forskere finder en metode til at reparere skadede hørenerver og genskabe naturligt input fra øre til cochlear nucleus, vil der ikke findes en kur, som kan eliminere tinnitus helt.

“Der er mange laboratorier, som arbejder med dette problem. Løsningen er umiddelbart ikke inden for rækkevidde, og det kan godt tage nogle år,” siger han. Indtil da kan dette apparat måske være en løsning, som kan dæmpe symptomerne, siger han.

“Denne behandling er ikke særligt indgribende. At bruge apparatet i 30 minutter med et par dages mellemrum er ikke urealistisk. Så denne behandling kan være meget brugbar, selvom gentagelse af behandlingen er nødvendig for at dæmpe tinnitussen.”

 

Oversat fra www.ctvnews.ca

   

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder