Disse hovedtelefoner passer til DIN hørelse

Af Mikkel Schramm

De fleste danskere opfatter hørelsen meget forenklet. Enten hører du tydeligt, har lidt svært ved at høre, eller også hører du slet ikke. Men så simpelt er det ikke. Frekvensspektret – det vil sige fra de dybe til de høje toner – høres og opleves forskelligt, fordi der ikke er to ører, der hører ens.

Almindelige hovedtelefoner tilpasser sig ikke din unikke hørelse. De er udviklet af lydeksperter, der måske, eller måske ikke hører musik, som du gør. Nogle hovedtelefoner kan lyde fantastisk til nogen med mindre basfølsomhed, men overvældende til andre. Dette er grunden til, at nogle anlæg har equalizers, der giver dig mulighed for at tilpasse lydstyrken i forskellige frekvensbånd.

Ved at bruge en dyr og nøjagtig mikrofon, samt en 60 sekunder lang høretest, har det kun 3 år gamle australske firma, Nura, fundet en løsning, som automatiserer denne proces. Vi har testet deres hovedtelefoner, Nuraphones, i en måned, og på trods af, at flere fagfolk har givet udtryk for, at dette ikke ville virke, så må vi blot konstatere, at det gør det altså bare alligevel. Men lad os tage tre skridt tilbage, og forklare lidt om teknologien bag Nuraphones.

Otoakustiske emissioner

I Danmark bliver alle babyer hørescreenet ved at måle deres OAE – otoakustiske emissioner – det er en slags høreprøve for nyfødte. Den foregår ved, at man spiller en række toner i øret. Cochlea (høresneglen) reagerer ved at sende meget svage impulser retur, som får trommehinden til at vibrere, og dermed sender øret en lyd retur, der er ca. 10.000 gange svagere end den lyd, der gik ind i øret. Med ekstremt følsomme mikrofoner opfatter Nuraphone-hovedtelefonen ørets respons, og via nogle komplicerede algoritmer tilpasser hovedtelefonerne sig din unikke hørelse. ”For at dette skal fungere godt, så skal de mikrofoner, der opfanger lydene fra ørene være ekstremt præcise,” fortæller Dragan Petrović, der er én af de tre grundlæggere af Nura. ”De mikrofoner, som vi anvender, er faktisk de samme, som NASA bruger til deres 2020 Mars mission. De er utrolig følsomme, og uden sammenligning den dyreste komponent i hovedtelefonerne.” Ved at bruge denne mikrofon til at analysere signalet fra dit øre, hævder Nura, at de er i stand til at regne ud, hvor følsomt dit øre er for hele frekvensspektret. Alt dette er imidlertid ikke noget, man tænker over, når man tager Nuraphones i brug. Det kræver blot, at man downloader en gratis app, kobler den til hovedtelefonen, laver en OAE-måling, og vupti – så har hovedtelefoner lavet en personlig profil til dig. App'en opretter derefter en graf over din unikke høreprofil, som vises i behagelige farver og ombrydes rundt om en cirkel, så du kan se den. Når Nuraphone har skabt din høreprofil, formaterer den din musik, så den passer til dit øre. Man kan gemme tre profiler, hvis der er flere, der bruger hovedtelefonerne. Det prøvede vi, og der var en tydelig forskel på lyden i de tre profiler.

Over the ear hovedtelefoner

Nuraphones er en slags hybrid mellem in-ear og over-the-ear hovedtelefoner, da de dels dækker over hele øret, men samtidig har en slag sonde, der går ind i øret. Der er flere årsager til denne udformning. For at OAE-målingen bliver så nøjagtig som mulig er det vigtigt, at hovedtelefonerne lukker mest mulig af for den omgivende støj, og derfor bliver de nød til at lukke øret af. Samtidig hjælper ”sonden”, der går ind i øret, med til, at de føromtalte mikrofoner opfanger mest mulig lyd fra øret. Men udformningen har også andre funktioner, fortæller Dragan Petrovic. ”Vi adskiller reelt diskant og mellemtone fra bassen, idet de højfrekvente og mellemfrekvente lyde kommer via ”sonden”, mens bassen kommer fra hovedtelefonerne uden på øret. Vi ender reelt med at levere bassen til det ydre øre snarere end din trommehinde. Dermed får trommehinden et meget klart signal, og samtidig får du en tydelig bas uden, at vi skader din hørelse.”

Hvordan lyder de?

Resultatet af OAE-målingerne og udformning er overvældende. Du får en sprød lyd i mellemtone og diskanten i en kvalitet, som du normalt skal betale betydeligt mere for. Lyden er klar. Det er ikke de klareste hovedtelefoner, som vi har prøvet, men i denne prisklasse er lyden helt enkelt suveræn. Og så er der bassen. Ooh, den er så dyb og har lige så meget bund som Marianergraven i Stillehavet. Bassen er godt hjulpet på vej af det materiale, som Nuraphones er lavet af. Og så er de bløde at have på. Det minder mig om, - ja hvad er de egentlig lavet af, spørger jeg Dragan. ”De er fremstillet på samme måde, som man fremstiller andre produkter, hvor huden er meget følsom, og hvor der kan være tæt kontakt med andre mennesker, og så skal de jo gerne holde på trods af slitage – hvis du forstår?” griner Dragan lidt forlegent, og på trods af en lidt ustabil Skype-forbindelse er vi ikke i tvivl om, hvad han mener.

Hvordan lyder det for personer med hørenedsættelse?

Pedro Costa ingeniør i lyd og akustik, og har siddet i udviklingsafdelingen hos én af de danske høreapparatproducenter. Samtidig har han selv en hørenedsættelse. På trods af sin skepsis indvilligede han i at prøve hovedtelefonerne af i et par dage for at høre, om det også fungerer for personer med hørenedsættelse. Hans skepsis bunder i, at OAE-målingen er en ret unøjagtig måde at måle hørelsen på, og derfor fortæller hans faglige baggrund, at det ikke vil virke.

Efter et par dage kommer Pedro tilbage, og vi behøver ikke at spørge ham, hvordan hans oplevelse har været. Ansigtsudtrykket siger det hele. ”Det virker!”, siger han med et udtryk af undren og stor begejstring. ”Det er simpelthen den bedste lyd, jeg har prøvet i hovedtelefoner.” Vi spørger Dragan hos Nura, hvad de har af erfaring med salg til personer med hørenedsættelse. ”Vi har i første omgang fokuseret på personer med normal hørelse, og derfor har vi ikke så meget erfaring med denne gruppe af mennesker. Men det er klart, at vi dels er glade for, at vores produkt også kan hjælpe her, og dels er det en målgruppe, som vi kommer til at have mere fokus på fremover. Vi har imidlertid ikke evidens for, at vores algoritmer virker på alle personer med hørenedsættelse, men man er selvfølgelig velkommen til at købe Nuraphones og prøve det af, og hvis det ikke virker, så kan man returnere dem, og få pengene tilbage.”

Smarte funktioner

Nuraphones har adskillige smarte detaljer. En af dem er de eksterne mikrofoner, som blandt andet anvendes til ANC – Active Noise Cancellation. Og denne er ekstrem effektiv, hvilket gavner musikoplevelsen, men du bør absolut ikke cykle med dem på, da man ganske enkelt ikke hører trafikken. Et andet tydeligt tegn på at ANC er effektiv, er når andre har Nuraphones på. Folk begynder ubevidst at råbe for at høre deres egen stemme.

Nura bruger også de eksterne mikrofoner til det, de kalder ”Social Mode”, hvilket betyder, at mikrofonerne samler lyden op omkring dig. Dragan fortæller, at han for nyligt havde Nuraphones på i et fly, og bestilte en cola hos stewardessen. ”Hun blev ved at med at sige, at hun ikke kunne høre mig. Jeg kunne tydelig høre hende indtil jeg tog mine hovedtelefoner af. Så det skal man selvfølgelig være opmærksom på,” siger Dragan med et smil. Du kan i øvrigt aktivere ”Social Mode”, skifte sang, tage telefonen og meget andet ved at trykke – eller dobbelt-trykke – på højre eller venstre hovedtelefon. Du kan selv vælge, hvilken funktion et eller to tryk skal aktivere.

En enkelt men genial funktion er, at hovedtelefonerne automatisk slukker et par minutter efter, at man har taget dem af. Hvorfor fungerer det ikke på samme måde med høreapparater?

Hvad virker ikke?

Udformningen af ”sonden” der går ind i øret har samme ulempe, som vi kender fra i-øret høreapparater – okklusion, dvs at øret lukker til. Det svarer til, at du stikker fingrene i øret, og når du spiser, går eller snakker lyder din egen stemme meget mærkelig. Tilsvarende med Nuraphones. Det er ikke rart at spise, når du har Nuraphones på. Samtidig er de små kupler, der sidder på ”sonden” ikke ventileret, hvilket betyder, at mellemøret virker ekstra indelukket. Årsagen til den manglende ventilation ligger igen i udførslen af OAE-målingerne, fortæller Dragan. ”Vi er nervøse for at målingerne ikke bliver tilstrækkeligt nøjagtige, hvis vi ikke lukker øret helt af.” Til gengæld er ”koppen” uden på øret forsynet med ventilation, så det ydre øre ikke bliver for varmt.

Udenfor i vinden savner vi en algoritme, der reducerer vindstøj, og endelig fortæller Pedro, at det ville have været dejligt, hvis man kunne justere ”Social Mode” så man kunne forstærke de eksterne lyde, når det er nødvendigt. Sidstnævnte er faktisk et område, som Nura overvejer at implementere i en softwareopgradering.

Her på redaktionen kan vi dog godt leve med manglerne. Vi elsker den sprøde lyd i mellemtonerne og diskanten. Og bassen, oh den bas, den kan vi bare ikke få nok af.

Nuraphones er ikke billige - 399 euro – men sammenlignet med hovedtelefoner med en tilsvarende lyd er prisen bestemt rimelig. Du kan læse mere om Nura og Nuraphones på www.nuraphone.com

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder