CES 2019 – verdens største forbrugerelektronikmesse

Af Mikkel Schramm

CES er verdens største legeplads for os, der godt kan lide teknologi. Med mere end 4.400 udstillende virksomheder, herunder producenter, udviklere og leverandører af forbrugerteknologi og over 182.000 deltagere fra 160 lande, kan det være en udfordring at finde de mest interessante produkter indenfor høreverdenen. Vi giver det et skud – dog med forbehold for, at vi skulle have overset et produkt eller to.

Generelt set er der tendens til, at høreapparater og hearables vil komme til at indeholde flere sensorer. En af verdens største producenter af sensorer er amerikanske Valencell. De udvikler og producerer sensorer, der kan registrere kalorieforbrænding, hjertefrekvens, blodtryk og meget mere. Valencell er en såkaldt OEM virksomhed. OEM står for Original Equipment Manufacture, hvilket betyder, at det er en virksomhed, der fremstiller produkter eller komponenter, som købes af en anden virksomhed og sælges under den købende virksomheds mærke eller firmanavn.

  1. VALENCELL'S høreapparat

Som den faste læser af dette magasin vil vide, så meddelte Bose i slutningen af 2018, at de ville lave et høreapparat, og sende det på markedet indenfor den nærmeste fremtid, og at de allerede havde fået produktet godkendt af de amerikanske myndigheder. Bose er en af de første, der integrerede Valencell’s sensorer i deres fitness produkt Bose SoundSport Pulse, men på årets CES ser vi den første bølge af høreapparater der indeholder disse typer sensorer.

Valencell viste deres eget høreapparat, som er det første RIC høreapparat (mest almindelige type høreapparat som sælges i Danmark) med en indbygget sensor. Her på HørNu redaktionen har vi henvendt os til Valencell for at forstå hensigten med deres høreapparat, og så vidt vi er orienteret, så er formålet med Valencell høreapparatet primært at vise andre høreapparatproducenter, at sensorteknologi i høreapparater fungerer for dermed at sælge deres sensorer til andre producenter. Deres optisk-baserede sensor er i stand til at indfange aktivitetsniveauer (trintælling, kalorieforbrænding) samt hjertefrekvens, blodtryk og iltning i blodet.

  1. STARKEY fortsætter med at forbedre sine høreapparater

En af de første producenter, der med fordel anvender Valencells sensorteknologi, er amerikanske Starkey. Starkey fik en del opmærksomhed sidste år, da de lancerede ​​deres Livio AI høreapparat, der kan indsamle fitness data samt registrere, hvis brugeren skulle falde. Ved dette års CES viser Starkey en ny version af Livio AI, der indeholder en Valencell optisk sensor, som kan registrere brugerens puls.

Den amerikanske producent forsøger at gøre det til en leg, når man anvender høreapparaterne og den dertil hørende app, Thrive, ved at tildele en daglig score til de data, høreapparatet registrerer. Livio AI-brugere vil kunne se deres fitnessresultater (registreret fra de indbyggede sensorer), kognitive scoringer (registreret fra brug af høreapparatet) sammen med de nye pulsudlæsninger. De nye funktioner hænger fint sammen med den mission Starkey's chefingeniør, Achin Bhowmik, har skitseret om "at omdanne høreapparatet til en multifunktionsenhed."

  1. Intelligent assistent til høreapparaterne

Sammen med de biometriske sensormeddelelser fra Starkey oplyser producenten også, at Livio AI høreapparater snart vil have en ny "Thrive Voice Assistant", som er integreret med Google Assistant og Amazon Alexa.

Thrive Voice Assistant kan hjælpe den enkelte bruger ved, at han/hun blot stiller spørgsmål til høreapparatet. Det kan fx være ”hvilken indstilling er jeg på?”, hvor meget strøm er der tilbage på mine batterier?” mens generelle spørgsmål vil blive sendt til ”skyen” og blive markeret af Google Assistant eller Alexa. Denne funktion kan aktiveres med et dobbelt tryk på høreapparatet eller via appen.

  1. Nuheara introducerer IQ BUDS MAX

Den Australsk-baserede producent, Nuheara, føjer et nyt produkt til sortimentet. Det nye medlem i familien hedder ​​IQ Buds MAX. NuHearas produkt, IQ Buds, som er almindelige trådløse øretelefoner med forstærkningsfunktioner, er blevet videreudviklet to gange - i første omgang med IQ Buds BOOST, og nu med MAX.

IQ Buds BOOSTs vigtigste funktion var "EarID", som var en automatisk justering af lyden baseret på en høretest, man tog via den tilhørende Nuheara app. Dermed fik brugeren sin egen unikke høreprofil og derefter kalibrerede IQ Buds BOOST lyden for at matche brugerens profil. HørNu har testet IQ Buds BOOST og kvaliteten er udmærket, men med en moderat hørenedsættelse er produktet udfordret, da det mangler muskler til at forstærke lyden.

Årets nyhed, IQ Buds Max, har fem gange den digitale signalbehandlingskraft i forhold til BOOST, og dermed har Nuheara måske løst deres største udfordring. Som med de første to generationer af IQ Buds, giver MAX også mulighed for hurtig adgang til Siri og Google Assistant via et tryk på enheden. HørNu har allerede sendt bud efter et sæt, som vi vil teste, så hold øje med testresultatet i de kommende magasiner.

  1. Widex’ nye batteriteknologi

Den danske høreapparatproducent, Widex, introducerede verdens mindste brændselscelle, der vil blive brugt i Widex’ Evoke høreapparater. Det genopladelige batteri kan ifølge Widex holde strøm i 24 timer og genoplade på blot 20 sekunder. I betragtning af at batterilevetiden er en af ​​de største udfordringer for blandt andet høreapparater på grund af produktets lille størrelse, kan denne – måske lidt mindre spændende nyhed - ende med at være en af ​​de mest betydningsfulde innovationer, der kommer ud af dette års show.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder