Ayo, Technology

Skrevet af Carsten Daugaard. “Aayooh - I'm tired of using technology - Why don't you sit down with me Aayooh I'm tired of using technology I need you right in front of me” Da jeg skulle skrive denne blog, klingede omkvædet fra dette radiohit fra et par år siden pludselig i mine øre, som et underbevidst kvad om, at teknologi ikke altid er lykken. Resten af sangen huskede jeg ikke, og en hurtig research på nettet afslørede, at en af verselinjerne er lidt anderledes og at sangens vers anslår en mere erotisk tone, omend budskabet om, at teknologi faktisk kan være for meget, holder gennem hele sangen. Budskabet er et dilemma for en selvudnævnt teknokrat som mig. Kan det virkelig være rigtigt, at ny teknologi ikke altid er at efterstræbe? Kan dette også være tilfældet for den audiologiske verden, som er mit centrum i universet? Baseret på de seks linjer ovenfor, forestiller jeg mig, at sangen handler om en stakkels mand, som gennem længere tid har benyttet kommunikationsteknologi til at komme i kontakt med sin kæreste. Men han har oplevet så mange udfordringer med det, at han nu resignerer og bare har behov for, at hun er tæt på ham, så de kan være sammen og tale sammen. Er det et realistisk scenarie, eller bare ord sammensat af en kreativ sangskriver?

Teknologi er din allierede

Det tager ikke mange øjeblikke for mig at genkalde situationer, hvor det kan være aktuelt med det fromme ønske, at den man gerne vil kommunikere med, sidder ved siden af én. Jeg kunne nævne diverse skype- og mobiltelefon-samtaler med dårlig forbindelse. Samtaler med fruen, når hun ikke har sine høreapparater på og utallige tilfælde, hvor de tekniske hjælpemidler ikke er ladet op eller af anden grund ikke virker, når der er behov for dem. Dertil kan lægges den samlede ventetid på at computere booter, mail og andre programmer loades ind (jeg oplever i øjeblikket jævnligt flashbacks til PC’ens barndom, hvor reglen var at kaffen blev hentet, og måske endda drukket, inden programmet var åbnet). Jeg må altså konstatere, at det ikke er svært at genkalde sig situationer, hvor ny teknologi ikke føles som ens allierede. Spørgsmålet er om vores forudsætninger til at bruge teknologien ikke er gode nok, eller om det er fordi vi anvender teknologien forkert? Eller bare rent uheld?

Kan teknologi skabe nærvær?

Faktisk står der i sangteksten ikke noget om kommunikation, men om teknologi og om nærvær. ”Jeg er træt af teknologien, jeg vil være tæt på dig” -frit oversat. Så budskabet handler ikke om hvorvidt teknologien bruges korrekt eller hvor lang tid det tager at etablere kommunikationen, men om teknologien formår at skabe nærvær. Det er i virkeligheden den bedste målestok for om teknologien er til glæde eller til besvær for brugeren. Hvis det er besværligt at koble høreapparatet op til din telefon, og dermed skaber afstand til den du vil snakke med, så er teknologien ganske simpelt ikke god nok. En bekendt, som er høreapparatsbruger, forklarede mig engang, hvorfor han elskede sin lille fjernbetjening med fire knapper - op og ned til volumen, højre og venstre til programskift. ”Med den” forklarede han, ”kan jeg styre min hørelse uden at tage øjnene fra den jeg taler med.” Øjenkontakt er vigtig i kommunikation, endnu vigtigere for den, der ikke hører så godt, da man kan aflæse læberne på samtalepartneren.

Ikke optimal endnu

Det er ikke sådan, at jeg nu mener, at al høre-teknologi skal droppes for, at vi kan sidde på skødet af hinanden og råbe ind i ørene. Det er min fornemmelse, at den seneste generation af høreapparater har øget udbyttet af den kommunikation de modtager, og dermed tilfredsheden hos mange brugere. Og der er allerede åbnet for flere spændende muligheder i koblingen med en smartphone og internettet, og mange flere vil komme, til stor glæde for høreapparatbrugerne. Produkterne vil måske endda også appellere til brugere uden hørenedsættelse. Det jeg oplever lige nu er imidlertid, at bagsiden af medaljen er en masse små pauser, når høreapparatet tænder og når det skifter program, når telefonen lige skal fange høreapparaterne, når den lige mister forbindelsen osv. Jo flere af disse små pauser, der kommer og jo længere de er, jo større er risikoen for at følelsen af samvær mistes. Hvis det sker, er det måske lige så godt, om end nærmest uhørt i vores hyperkommunikerende samfund, at sætte sig stille ved siden af hinanden og bare være sammen.

Konklusion

Konklusionen på dette tankespinderi må derfor være at ny teknologi altid er værd at efterstræbe, men det handler naturligvis om, at teknologien skal designes til at blive brugt af mennesker. Vi skal ikke formes til teknologien, men vi skal lære at bruge den rigtigt.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder