5 undskyldninger du bruger når hørenedsættelsen benægtes

Det kan ikke være min hørelse, fordi… Hvis det er en sætning du tit hører dig selv sige, så ved du allerede hvor nemt det er at benægte et høretab. Det største problem man oplever er, at anerkende eksistensen af en hørenedsættelse. Man er nødt til at erkende at der er et problem for, at man kan gøre noget ved det. Det første skridt er at gå til en læge, og få en professionel høretest.

1 Forandringen sker gradvist, og derfor opdages den ikke

  Dette gør sig særligt gældende for alders relaterede hørenedsættelser. Denne type hørenedsættelse kan starte tidligt, og være voldsomt fremskridende over tid. Folk opdager som regel ikke hørenedsættelsen før et familiemedlem klager over volumen på TV, eller påpeger at de altid er bagud i samtalen. For nogen er tinnitus det første symptom de opdager. Når tinnitussen indtræder har hørenedsættelsen dog allerede stor indflydelse på dit liv.

2 Du sender aben videre – det er de andre der mumler

Det er ikke dig – det er det gamle TV.  Måske er det ikke dig, men din ægtefælle, der mumler. Din første indskydelse er, at problemet må findes et andet sted, fordi tanken om, at du kan have en hørenedsættelse slet ikke strejfer dig. Din hørelse har altid været fin – hvorfor skulle det pludselig have ændret sig? Det er mere sandsynligt, at der er noget galt med det, du prøver at høre.  

3 Min læge sagde ikke noget om høretab

Under dit sidste lægebesøg sagde din læge ikke noget om hørenedsættelse, så det er ikke en mulighed. Problemet med dette argument er, at selv den bedste læge kan misse en hørenedsættelse, hvis ikke de ved, at de skal lede efter den. Aldersrelateret høretab påvirker ofte det indre øre, så det er ikke noget, der er synligt for lægen ved dit årlige tjek.  

4 Der er heller ikke andre der har sagt noget om hørenedsættelse

  Måske hørte du dem bare ikke? De fleste mennesker i dit liv studser nok over din hørelse før du selv gør. Men måske de ikke vil kritisere, eller måske bliver de enige med sig selv om, at de nok tager fejl. Det er på denne måde, at langt de fleste bliver opmærksomme på, at der er et problem, men det kan tage langt tid, før din familie siger noget. Måske har du en jævnaldrende ægtefælle, der har sine egne vanskeligheder med hørelsen? Så er det jo ikke så mærkeligt, at det ikke bliver bragt på bane. Måske ser du ikke dine voksne børn så meget som tidligere? Dette kan også bidrage til, at det tager længere tid før de får øje på dine vanskeligheder.  

5 Det kommer og går

  Det er meget almindeligt, at hørenedsættelsen kun rammer de høje frekvenser. Det betyder, at det kan føles som om din hørenedsættelse kommer og går. Dette er en almindelig årsag til, at mange først bebrejder deres højttaler på TV'et. For du hører jo trods alt udmærket. På et eller andet tidspunkt påpeger din familie måske, at det virker som om, at du går glip af en del af samtalen, men du benægter dit høretab indtil da. Hvad kan du gøre for at holde op med at benægte problemet? Svaret er simpelt. Tjek hørelsen i dit lokale hørecenter.    

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder