20 ting du ikke vidste om hørelsen

Af Sofie Andersen

Vidste du, at slanger og delfiner ikke har et ydre øre? Dette er bare ét eksempel fra rækken af interessante fakta om hørelsen. De fleste af os tager hørelsen for givet, og det er normalt ikke et emne vi bryder vores hjerne med – lige indtil der sker noget, som påvirker status quo. Her kan du tjekke de grundlæggende fakta ud – og tjekke 20 nyttige (og måske også unyttige) ting, som du måske ikke vidste om hørelsen.

Grundlæggende fakta Nedsat hørelse kan medføre, at vi føler os isolerede og afskårne fra resten af verden, og dette kan lede til depression og angst. Hørenedsættelser starter oftest i de højere frekvenser hvilket betyder, at vi som midaldrende kan have en øvre tærskel, der er faldet til mellem 12.000 og 14.000Hz. Hvorvidt en lyd kan opfattes af menneskets øre, afhænger af to ting; frekvensen og lydens styrke. Vi måler frekvens i Hertz (Hz) og lydstyrke i decibel (dB). I forhold til frekvens er den menneskelige hørelse i stand til at detektere lyde fra omkring 20Hz og helt op til 20.000Hz, men hørelsen er mest sensitiv mellem 2.000 og 5000Hz. I forhold til lydstyrke kan vi udsætte menneskets øre for lyde imellem 0 og 85 dB uden at forårsage skade, men højere lydstyrke kan skade hørelsen.

20 mindre kendte fakta om hørelsen:

1. Ifølge World Health Organization (WHO), har omkring 466 million mennesker på verdensplan en hørenedsættelse.

2. Omkring 3 ud af 1000 børn i USA fødes med en hørenedsættelse på ét eller begge øre.

3. Mere end 90 % af døve børn fødes af forældre uden hørenedsættelser.

4. Blandt voksne i alderen 20–69 er alder den mest almindelige årsag til en hørenedsættelse. Forekomsten af hørenedsættelser er størst i aldersgruppen fra 60-69.

5. I aldersgruppen 20–69 har mænd næsten dobbelt så stor risiko som kvinder for at få en hørenedsættelse.

6. I slutningen af 2012 nåede antallet af cochlea implantater på verdensplan op på 324.200. I USA er ca 58.000 af disse indopereret på voksne, og 38.000 på børn.

7. Blandt de allermindste knogler i menneskets krop findes ossiklerne i mellemøret; Incus, malleus og stapes (måske bedre kendt som hammeren, ambolten og stigbøjlen).

8. Din hørelse afhænger af små hår dybt inde i dit øre. Hvis disse hår forsvinder, vil du ikke længere være i stand til at høre.

9. Den hyppigste årsag til hørenedsættelse er udsættelse for høje lyde (85 decibel eller højere).

10. Din hørelse kan tage permanent skade efter at være blevet udsat for en ekstremt høj lyd én gang – for eksempel en eksplosion eller et skud.

11. Dine ører er aldrig inaktive – ikke engang når du sover. Din hjerne reagerer blot ikke på lyden.

12. Ørene har mere end én funktion, de hjælper dig nemlig også med at holde balancen.

13. Det er ikke alle levende væsener der hører med ører. Slanger bruger kæbeknoglerne, fisk reagerer på trykændringer, og hankønnede myg bruger antenner.

14. I takt med at vi bliver ældre bliver vi dårligere til at høre høje frekvenser. Nogle af de små hår i det indre øre begynder at gå i stykker, og dette reducerer evnen til at høre de højfrekvente toner.

15. Ørevoks fanger snavs for at beskytte dit indre øre. Det har et formål, og medmindre der er en god grund til at fjerne det, bør det bare have lov til at være i fred.

16. Delfiner har ikke ører. I stedet har de trommehinder som sidder uden på kroppen. De bruger også sonar eller ekkolokation til at forbedre deres i forvejen overlegne hørelse.

17. Hunde kan høre meget højere frekvenser end mennesker. Det er derfor den ved, at du kommer hjem længe før alle andre.

18. Katte kan høre højere frekvenser end både mennesker og hunde. De kan høre lyde næsten to oktaver højere end vi kan. Deres øremuskler gør dem også i stand til at rotere deres øre 180°.

19. Abers hørelse starter lidt højere på frekvensskalaen end menneskers, men til gengæld hører de op til 45.000 Hz hvilket er en oktav højere end den øvre grænse for menneskers hørelse.

20. Elefanters ører kan opfange frekvenser der er 25 gange lavere end de dybeste lyde som menneskets ører kan detektere. De kan også opfange lyde gennem deres fødder og deres snabel.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder