Køb høreapparat på apoteket

Amerikanere med mildt høretab kan få gavn af en ændring i den amerikanske lovgivning, der ville lade befolkningen købe deres egne billige høreapparater på samme vis, som man køber medicin i håndkøb på apoteket.

Den 20. marts i år introducerede 4 senatorer ”Over-the-Counter Hearing Aid Act”, som har til formål at gøre det lettere og billigere for personer med en mild til moderat hørenedsættelse at anskaffe sig et høreapparat.

Høreapparatindustrien har tidligere modsat sig bestræbelserne på at stille høreapparater til rådighed uden en hørespecialist tilpassede dem med den begrundelse, at risikoen var større end fordelene ved, at høreapparatbrugere ”diagnosticerede” sig selv derhjemme. Anders Hedegaard, GN Hearings topchef, er imidlertid ikke i tvivl om, at USA snart vil få et marked for håndkøb af høreapparater. Temaet har været diskuteret heftigt, siden de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i starten af december sidste år foreslog Over-the-counter handel (OTC) som en måde at lette tilgangen til høreapparater og få flere i behandling. "Jeg tror, at det er entydigt, at det her sker, og at vi så må prøve at se, hvordan vi kan påvirke det, så vi sikrer, at audiologerne får den rolle, som vi ser som afgørende. Den professionelle rådgivning af brugerne er meget vigtig," siger Anders Hedegaard i et interview med Ritzau Finans i forbindelse med USA’s største messe for høreapparater, Audiology Now, i Indianapolis i sidste måned. "Alt i mens skal vi naturligvis også forberede os selv ved at have et produkt og en forretningsmodel klar. Det er vi nødt til at tænke over," fortsætter GN Hearing-topchefen.

Høreapparatindustrien er allerede i gang

Ifølge pålidelige kilder er de danske høreapparatproducenter allerede i gang med at producere hardware og software, som sætter brugerne i stand til at købe høreapparat, og tilpasse det derhjemme, og dermed kan det blive en saga blot at gå i en høreapparatklinik og anskaffe sig et høreapparat. Selvom dette foreløbig handler om det amerikanske marked, så har de danske politikere længe skævet til de relativt høje omkostninger i forbindelse med høreapparatbehandling, og politikerne vil utvivlsomt holde et vågent øje med udviklingen i USA. Fra de danske forbrugeres side kan det vække bekymring, hvis hørespecialisterne bliver fuldstændig forbigået i OTC-handlen. Derudover appellerer vi fra HørNu’s side, at man er opmærksomme på regulering, så sikkerheden bliver holdt på et acceptabelt niveau. Årsagen til, at forslaget om en OTC-model har været så heftigt debatteret blandt høreapparatproducenterne er, at det formentlig vil skabe øget konkurrence, da en stribe større elektronikselskaber sandsynligvis vil begynde at producere høreapparater som følge af den nye tilgang. Gigantvirksomheder som Samsung og Sony har længe arbejdet med at udvikle PSAPs (Personal Sound Amplification Products), som i mange tilfælde har lignende features som et høreapparat, dog uden at være klassificeret som et høreapparat (og dermed ikke kan sælges som et høreapparat). Med giganternes erfaring indenfor masseproduktion vil dette sandsynligvis også betyde, at priserne på høreapparater vil blive reduceret ganske betydeligt til glæde for forbrugerne. Men modellen vil kræve, at forbrugeren selv skal udføre det arbejde, som en hørespecialist i dag foretager, og spørgsmålet er, hvilken konsekvens dette vil have for lydkvaliteten i høreapparaterne. HørNu følger selvsagt den amerikanske og danske udvikling.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder