Banebrydende genterapi kan genskabe hørelsen

Forskere fra Bostons Children Hospital har i 2 helt nye studier fundet en forbedret genterapi vektor (red. den struktur der bruges til at overføre et gen til en værtsorganisme), som kan genskabe hørelse og balance hos genetisk døve mus.

Ved at anvende genterapi steg musenes evne til at høre lyde helt ned til 25 dB, svarende til en hvisken. FORMÅLET MED GENTERAPI er at overføre en forbedret version af terapeutisk DNA til cellernes genom, som dermed genopretter den genetiske sygdom. Vira kan ændres i laboratoriet så der skabes en vektor, som er i stand til at bære de forbedrede celler ind i DNA’ens celler. Det abnormale gen ændres og sygdommen er således ikke længere til stede i generne.

Tidligere forsøg har ikke været tilstrækkelige

HørNu har tidligere beskrevet forsøg, som har anvendt vektorer til at forsøge at genskabe hørelsen hos døve mus, men vektorerne kunne kun penetrere de mest tilgængelige områder af cochlea. Cochlea er et spiralformet rør som bearbejder og sender lydsignaler til hjernen. Der findes en række meget fine hår inde i cochlea, som vibrerer når de rammes af lyd, og derigennem sender lydinformationen til hjernen. To nye undersøgelser udgivet i Nature Biotechnology har yderligere undersøgt vektorer i forsøgsmus for at finde ud af, om de hørehår, som er sværere at nå, også kan penetreres og rettes.

Ny vektor rammer hele cochlear

Den første undersøgelse blev ledet af Harvard Medical School's seniorforskere Jeffrey R. Holt, Ph.D., fra Bostons Children Hospital i Massachusetts, Konstantina Stankovic, Ph.D., Massachusetts Eye and Ear, og Luk H. Vandenberghe, Ph. D. Trioen udviklede en ny syntetisk vektor kaldet Anc80 i 2015. Den nye undersøgelse fandt, at Anc80 kunne overføre gener til de mere utilgængelige områder i cochlea. "Vi har vist, at Anc80 fungerer bemærkelsesværdigt godt med hensyn til at penetrere celler i det indre øre," siger Stankovic. "Med mere end 100 gener, der allerede vides at forårsage døvhed hos mennesker, er der mange patienter, der i sidste ende kan drage fordel af denne teknologi."

Anc80 hjælper mus med Ushersyndrom

I en undersøgelse også foretaget på Boston Children Hospital i Massachusetts testede man Anc80 i forsøgsmus med Ushersyndrom, som er en genetisk tilstand forårsaget af abnormiteter i det indre øre, som forårsager delvis eller fuldstændig døvhed og synstab. Forsøget havde til formål at finde ud af, om overførslen af et forbedret gen ved anvendelse af en vektor ville forbedre hørelsen og balancen hos musene med Ushersyndsrom.

Mest effektive nogensinde

"Denne strategi er den mest effektive vi har testet," fortæller Géléoc, der leder undersøgelsen. "Ydre hårceller forstærker lyden, så de indre hårceller sender et stærkere lydsignal til hjernen. Vi har nu et system, der fungerer godt, og opretter auditiv (hørelse) og vestibulær (balance) funktion til et niveau, der aldrig er opnået før," tilføjer hun.

Behandlede mus kan høre hvisken

Géléocs hold studerede mus med en Ush1c genmutation – den mutation, der forårsager Usher typen 1c blandt mennesker. Genmutationen forhindrer funktionen af et protein kaldet harmonin, som forringer de hårceller, der modtager lyd og kommunikerer med hjernen, hvilket i sidste ende fører til tab af hørelse. Introduktionen af en forbedret version af Ush1c til det indre øre hos forsøgsmusene kort efter fødslen, resulterede i normal produktion af harmonin. Hårcellerne reagerede normalt på lydbølger og kommunikerede korrekt til hjernen. Holdet fastslog, at 19 ud af 25 mus hørte lyde under 80 decibel og at nogle af musene kunne høre lyde så lave som 25-30 dB. "Nu kan du hviske og de kan høre dig," siger Géléoc. Forskerne opdagede også, at genterapi genoprettede balanceevnen hos musene.

Hurtig behandling er afgørende

Hørelsen og balancen blev forbedret hos de mus, der blev behandlet hurtigt efter fødslen, men ikke hos de mus, der først blev behandlet 10-12 dage efter fødslen. "Alt der kan stabilisere eller forbedre hørelse i en spæd alder, giver et stort løft til et barns evne til at tale og lære," bemærker Margaret Kenna, specialist i genetisk høretab på Bostons Children Hospital.
"Dette er en banebrydende undersøgelse. Her viser vi, for første gang, at når vi overfører den korrekte gensekvens til sansecellerne i øret, kan vi genskabe både hørelse og balance til et næsten normalt niveau."
Den fremtidige udfordring for forskerne vil være at opklare, hvorfor mus behandlet 10-12 dage efter fødslen ikke blev raske. De satser også på at teste genterapien hos større dyr og planlægger at udvikle behandlinger for andre typer af genetisk høretab. Med yderligere forskning og forsøg, kan denne forskning en dag føre til behandlinger, der kan gavne mennesker med nedsat hørelse.

Tilføj en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret *

Seneste Nyheder